Stefan: ‘Voor elk idee bedenken we meerdere oplossingen. Op basis van punten voor levensduur, onderhoud en snelheid komen we samen tot de beste oplossing. Steeds vaker worden wij in het voortraject van een ontwikkeling betrokken, omdat de klant meestal geen eigen technische ontwikkelingsafdeling meer heeft. Dat versterkt onze band met de klant enorm, omdat we met onze kennis veel toegevoegde waarde bieden in hun eindproduct.’
Gedeeld innoveren
Sinds de coronaperiode krijgt Stefan meer aanvragen van startups. Wat zijn definitie hiervan is? Iets maken dat nog niet bestaat. De klant heeft een revolutionair idee, maar weet niet hoe dit gerealiseerd moet worden. Daar is Sanders Machinebouw een geschikte partner voor, vaak ook om deels financieel te participeren. Hoe Stefan besluit of hij met ze in zee gaat? Intuïtie! Is er vertrouwen in het te ontwikkelen product? Is er vertrouwen in elkaar? Dan gaat hij ervoor.
Dankbare overname
Na 1,5 jaar directeurschap nam Stefan het bedrijf over. Stefan vertelt: ‘Bas Sanders, de zoon van de oprichter Jan Sanders, besloot het bedrijf te verkopen. Na enkele mislukte gesprekken met potentiële overnamekandidaten zei ik tegen Bas: ‘Als ik het geld had, kocht ik het zelf.’ Toen Bas daar serieus op inging verklaarde ik hem voor gek. Hier hebben we uiteindelijk gezamenlijk een mooie modus in gevonden om het te verwezenlijken en het bedrijf van zijn vader op een verantwoorde manier te kunnen continueren. Daar ben ik hem nog dagelijks dankbaar voor.’
Pillenmachine
Deelnemers aan de BOB Academy kijken met bewondering naar de pillenmachine, die Sanders Machinebouw voor de farmaceutische industrie aan het ontwikkelen is, omdat bestaande machines 3 tot 10% fout verpakken. Deze machine verpakt pillen nauwkeurig op rol, is vier keer sneller dan de concurrent en er kunnen meer pillen in. Als dat geen innovatie is, wat dan wel?
Innovatie is onmisbaar
Bijna alle deelnemers aan deze BOB Academy zijn het eens met deze eerste stelling. Gespreksleider Mariëlle Ploegmakers grapt dat de stelling niet geweldig is, omdat je graag een mix van meningen ziet. Freek Broers (Reboow) is het hier niet mee eens. ‘Zelf zijn we heel innovatief, maar als je een bedrijf hebt en je draait omzet, dan heb je een bedrijf.’ Ernst-Jan Huijbers (Kingspan Light) reageert: ‘Als je continuïteit wilt hebben, moet je innovatief zijn, zorgen dat je verbetert. Anders is de kans groot dat je weggeconcurreerd wordt.’ Toch blijkt het een goede eerste stelling, want het maakt veel los onder de ondernemers. Jeroen Dittner (TE-Connectivity): ‘Je hebt verschillende vormen van innovatie, dat kunnen business-processen zijn, maar ik denk dat de meesten hier zullen denken aan technologie. Toch is dat slechts een onderdeel van innovatie.’ Geert Baaijens (Baaijens Metaal) is dat volledig met Jeroen eens. Geert ziet innoveren als iets dat je vandaag anders doet dan gisteren.
Speel jezelf naar ideeën
Mariëlle vraagt of Stefan het daarmee eens is. Stefan: ‘Zeker, je kunt innoveren met techniek, kennis en door het gebruik van vernieuwende systemen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe je het gaat vermarkten.’ Mariëlle: ‘Dus innovatie en sales hoort heel erg bij elkaar?’ Daar is Perry Verberne (Van Beek) het niet mee eens: ‘Er moet ook gespeeld of geklungeld kunnen worden, want zo ontstaan de mooiste ideeën’, vertelt Perry. Mariëlle ziet veel verschillen in de regio, ze bezoekt wekelijks acht bedrijven. Bij het ene bedrijf straalt de innovatie ervan af, de ander hobbelt een beetje door. Conclusie: je moet er tijd voor maken, want innovatie heeft tijd nodig.
Innoveren is risico nemen
De volgende stelling zorgt voor veel gemengde antwoorden. KeesJan Nieuwenhuis (Leebo intelligente bouwsystemen) vindt dat innoveren niet per definitie risico nemen is. Denk aan wanneer je dit in opdracht van je klant doet en deze financiert. Stefan van den Nieuwenhof is het daarmee eens, maar vertelt dat het bij een startup anders is, omdat je dan vaak ook financieel participeert, waardoor het risico voor beiden is. Stefan: ‘Als het mislukt ben je je geld kwijt.’ Waarop Mariëlle vraagt tot hoe ver hij gaat in zo’n proces. ‘Eigenlijk is het zo’, vertelt Stefan, ‘Dat ik bij mezelf naga of ik vertrouwen heb in het product en in de ondernemer wanneer een klant aan tafel komt. Een risico blijft het altijd, maar het is belangrijk te vertrouwen op je intuïtie. Bij een startup is voor ons wel de regel, dat de machines bij ons gebouwd worden wanneer Sanders Machinebouw participeert.’
Een lust of een last?
Het is slopend als je het jezelf teveel oplegt dat het moet gaan gebeuren, anders dan wanneer je gewoon dagelijks naar je organisatie kijkt en je je afvraagt hoe doen we het nu en hoe kan het slimmer? Dan is het een vanzelfsprekend proces waar je energie van krijgt. Stefan: ‘Pas toen ik er ruimte voor vrij had gemaakt kon ik weer nieuwe, mooie dingen gaan doen. Daarvoor zag ik er als een berg tegenop.’ Daar haakt Freek Broers (Reboow) op in: ‘Soms werkt het beter te beginnen met waar je tegenop ziet. Innoveren is uit je comfortzone komen en daar leer je van.’ Uit je comfortzone, dus. Waar dat voor de één een lust is, is het dat voor de ander (nog) niet.
TEKST JANNEKE WESEL
FOTOGRAFIE JORIS BUIJS