Theater MIDI: Midi met maxi mogelijkheden

In 1959 stonden de regionale kranten er vol van. De nieuwe bioscoop in het hart van Tilburg kon elke film projecteren: normaalfilm, widescreen en cinemascoop. Het projectvlak kon vanuit de filmcabine worden bediend en het geluid was dermate geavanceerd dat het ‘de realiteit zo volkomen mogelijk maakte’. Precies een halve eeuw later is er op hetzelfde adres opnieuw een feestelijke opening. Het MIDI Theater is vernieuwd en niet langer voor films, maar voor theater en evenementen. Eén van de eerste evenementen: de BOB Borrel op 25 maart.


Uitgave: Maart-April 2009
Thema’s: Businessevent Horeca

De naam van het nieuwe theater zegt het al. De zaal is middelgroot. Middelgrote voorstellingen vinden in het MIDI Theater de zaal met het passende formaat. De grote zaal biedt plaats aan 450 gasten in theateropstelling, maar door de inschuifbare tribune kan de zaal in een handomdraai worden omgebouwd tot een multifunctionele ruimte. 'Tilburg heeft hierdoor een nieuwe locatie voor presentaties, congressen, minibeurzen, recepties en feestavonden', vertelt Naud van de Wijngaart van Bonheur Horeca Groep, manager horeca van het MIDI Theater. 'Verder is er beneden het sfeervolle theatercafé dat plaats biedt aan 200 personen. Ook dit biedt bijzondere mogelijkheden. Een relatiedag met een lunch of diner en als afsluiting een theatervoorstelling en borrel bijvoorbeeld.' De opening van het MIDI Theater valt samen met de opening van de vernieuwde Heuvelring. Hiermee is Tilburg een opvallende parel rijker.

Bijzondere locaties
Bonheur Horeca Groep is in het nieuwe theater verantwoordelijk voor de horecaexploitatie en de reservering van zalen indien catering onderdeel uitmaakt van een groepsbijeenkomst. Voor Bonheur Horeca Groep een kolfje naar haar hand. Van de Wijngaart: 'Bonheur heeft iets met bijzondere locaties en daar hoort het MIDI Theater in het hart van de stad zondermeer bij. Het ligt opvallend en centraal en toch is het prima bereikbaar. Er is voldoende parkeerruimte in de directe omgeving.' Bonheur exploiteert onder andere Auberge du Bonheur, het Willem II Stadion Congres & Evenementen en is actief met het cateringbedrijf ‘Bonheur op Locatie’.

Ontmoetingspunt
Het theater is nog steeds gevestigd aan Heuvelring 108 en toch biedt de locatie nu aanmerkelijk meer ruimte en mogelijkheden dan voorheen. Het geheim zit in de voormalige schuilkelder onder het theater. De bomvrije en gasvrije deuren zijn hier opengebroken en de verrassende ruimte die hierdoor vrij kwam werd gerenoveerd en ingericht als ‘MIDI Café’. Van de Wijngaart: 'Het MIDI Café wordt het levendige ontmoetingspunt van het theater. Straks vinden hier tijdens congressen en bijeenkomsten allerlei activiteiten plaats. Bezoekers kunnen hier ‘s ochtends al terecht voor een ontbijtje. Vervolgens zijn er de lunch en het diner met volop à la minute bereidingen, een kop koffie voor tussendoor en ‘s avonds een borrel. De prijzen zijn alleszins gunstig. Voor € 23,50 serveren wij voorafgaand aan een voorstelling een aantrekkelijk driegangen menu.'

          Theater MIDI 2

Mediterrane inspiratie
Voor de inrichting van de foyer en het MIDI Café van het theater liet binnenhuisarchitect André van der Gun zich inspireren door Venetië, Cirque du Soleil en Dali. Deze mediterrane inspiratiebronnen hebben - in combinatie met de bestaande architectuur - gezorgd voor een sfeervol, kleurrijk en bovenal huiselijk geheel. Meteen al in de hal worden de bezoekers gevangen door het theatrale magische effect van LCD schermen achter vitrages. De schermen geven de bezoekers een preview van de programma’s die komen gaan. Verder verschijnen in alle hoeken van het theater volle vrolijke kleuren. In de beide ruimten fungeert een verlichte glasplaat met dessins aan de voorkant van de bar als eyecatcher. Comfortabele banken met streepjesdessins en houtaccenten nodigen de bezoeker uit om even neer te strijken. En dit alles afgerond door verlichte zuilen en warme tapijten. Ook de Theaterzaal is warm en uitnodigend. Omdat flexibel kan worden gespeeld met de inrichting van de zaal, ontstaan hier verrassende mogelijkheden. Zo is de ruimte uitermate geschikt voor grote publieksbijeenkomsten. Door de samenwerking van Bonheur en MIDI kan hierbij ook entertainment en alles op het gebied van licht en geluid worden geregeld. Van de Wijngaart: 'De combinatie van theater en zakelijke doeleinden is op zich niet nieuw, maar wel voor Tilburg. Het MIDI Theater biedt de Tilburgse markt nieuwe mogelijkheden.'

Stijlvolle balans
Zowel de architect als de binnenhuisarchitect slaagden erin om de balans te vinden tussen oorspronkelijke en nieuwe elementen. Hierdoor is het bijzondere karakter van het theater behouden gebleven en soms zelfs versterkt. Van de Wijngaart: 'In de grote zaal is bijvoorbeeld de hele lambrisering eraf geweest. De latten zijn stuk voor stuk geschuurd en opnieuw gelakt. Het was een onderneming, maar hierdoor is de warme artistieke uitstraling van de zaal volledig behouden gebleven. Samen met het rode pluche is het een lust voor het oog.' Dat vond ook Regio Business, dat voor de BOB Borrel altijd op zoek is naar stijlvolle gelegenheden, waar zakelijk Midden-Brabant elkaar op een informele manier kan ontmoeten. In dit kader is het Midi Theater weer een schot in de roos. Op 25 maart staan hier alle deuren wagenwijd open, zodat de bezoekers het hele theater kunnen bekijken.

< Alle thema's