Column Albert Verschure: Wát nou dynamisch?


Uitgave: Maart-April 2013
Thema’s: Werkplek Personeel & Organisatie

Je hoort vaak roepen: ‘Meer handen aan het bed in de zorg’ en: ‘Meer blauw op straat.’ Meer handen aan het zorg- en politieapparaat zul je bedoelen. Want vaak is de verhouding tussen het daadwerkelijke product en instituut ver te zoeken. Denk nu niet dat dit alleen bij de overheid voorkomt, maar kijk ook eens in uw eigen organisatie.

De werkvloer mag er voor een buitenstaander dan wel dynamisch uitzien met bedrijvig personeel, maar waar zijn ze feitelijk mee bezig? Wel, in de productie met het zoeken van materialen, verslepen van dozen, ophalen van productie-orders en het instellen van machines voor standaardorders. En op kantoor met het zoeken van reeds bestaande klant- of ordergegevens, het afwikkelen van klachten en uiteraard met het printen van een e-mail. Die vervolgens op andere mails wordt gelegd. En deze stapel verschuift weer naar de niet-belangrijke post. Om uiteindelijk in de prullenbak te belanden.

Beste ondernemers, wát nou dynamisch? Dit is verspilling van tijd, energie en geld. Het ergste is nog dat u hier zelf voor betaalt. Probeer de kosten van het onnodig menselijk transport zoveel mogelijk te minimaliseren. Waar aldoor naar spullen gezocht moet worden, zijn zaken niet op orde. En waar een kwaliteitsmanager of klachtenafhandeling nodig is, loopt het productieproces kennelijk niet goed. Loop eens met uw iPhone door het bedrijf en fotografeer iedereen die u tegenkomt. Sta er vervolgens niet van te kijken als aan het einde van de dag blijkt dat 40% van uw medewerkers met allesbehalve het fysieke product of de dienst bezig is. Confronterend, nietwaar? Maar wel de realiteit.

Voor alle duidelijkheid: het probleem is niet zozeer dat ze met andere zaken bezig zijn, want dat doen ze immers niet voor de lol. In hun beleving werken ze namelijk hard. Maar er is een groot verschil tussen hard werken en slim werken. Je kunt voetballers ook zo hard mogelijk over het veld laten rennen. Een (in)spannend zicht, dat geef ik toe. Maar de bal gaat zo niet in het doel en het resultaat is toch wat uiteindelijk telt. Ook bij het ondernemen.

Wees geen dief van uw eigen portemonnee. Hecht waarde aan efficiënte interne systemen. En mocht het fotograferen onverwacht leuker blijken dan gedacht, bij een amateurclub kunt u naar hartenlust uw schitterende plaatjes printen. Honderden stapels voor mijn part. Om te controleren, te verleggen en te verslepen. Maar wel in uw eigen tijd.

Albert Verschure, Van Luxemborg & De Kok

< Alle thema's