Column Ard Smulders: Moet papa niet werken?


Uitgave: Maart-April 2013
Thema’s: Het Nieuwe Werken Samenwerking

Vertrouwen geven in de organisatie maakt meer en andere dingen mogelijk en dan snijdt het mes ook echt aan twee kanten, is mijn ervaring. Zo ook met ‘papadag’ (of mamadag). Het kwam al langer en vaker voor dat medewerkers thuis bleven wanneer hun kind of kinderen ziek waren. Ze compenseerden dit door thuis te werken en ook anders of langer dan het reguliere 9 to 5. Papadag is van recentere datum. Je mag dan thuis blijven zonder dat het een vakantiedag kost, de kinderen zijn anders groot voordat je er erg in hebt. Ik ga niet controleren maar verwacht dat medewerkers vanuit de eigen verantwoordelijkheid deze dag compenseren op andere tijdstippen. Ik geloof oprecht in een zelfcorrigerend vermogen van de groep mocht men er toch de kantjes vanaf willen lopen.

Brian, ICT engineer HAVL: ‘Sinds Het Nieuwe (Samen) Werken maak ik gebruik van papadag. Ik werk nu woensdagavond vaak door en heb om de twee weken een papadag op donderdag om met mijn zoon (3 jaar oud) echte ‘mannendingen’ te gaan doen. van Drunense duinen, treinmuseum, voetballen tot tekenfilms toe. Het is echt een topdag. normaal gesproken ben ik namelijk pas om 18.00 uur thuis en dan is mijn zoon ook aardig ‘op’ en gaat hij zo naar bed! Het ’s avonds onderhoud uit kunnen voeren aan de servers voor klanten heeft aan de andere kant ook weer voordelen voor mijn klanten.’

Mijn eigen papadag besteed ik graag samen met mijn zoon in de Efteling of Beekse Bergen, maar voor mij is een halve dag ook goed. Ik heb nog zoveel andere uitdagingen!

Ik ben ervan overtuigd dat ik met Het Nieuwe (Samen) Werken en papadag gemotiveerde medewerkers heb die loyaal zijn aan het bedrijf.

Hoe zit dat met uw idee hierover?
Mail of bel me gerust.
a.smulders@havl.nl

Ard Smulders, Directeur HAVL Kantoor & ICT

< Alle thema's