Column Marion Neggers: Typerend gedrag?


Uitgave: Maart-April 2015
Thema’s: Coachen Coachingstrajecten Ondernemen Communicatie Training

Je kent ze vast wel: die gezellige medewerkers die ervoor zorgen dat de sfeer op de afdeling geweldig is. De medewerkers die altijd voorop staan als er iets moet gebeuren, maar die het zelden goed afmaken. Vervolgens kunnen ze heel goed aangeven waarom het vooral niet aan hen lag en laten ze je met de ellende zitten. Of de medewerkers die pas in beweging komen als ze precies het naadje van de kous weten, die precies willen weten wat ze moeten doen en waar ze toe bevoegd zijn. Die ondanks alle kennis en kunde niet altijd het initiatief tonen dat je van ze verwacht.

Je denkt: ‘Was iedereen maar zoals ik, dan zouden ze begrijpen hoe lastig het soms is om de business te runnen. Dan zouden ze begrijpen dat je initiatief moet tonen en dat je op een bepaalde manier met klanten moet omgaan.’ Helaas is er maar één unieke jij. Medewerkers zijn anders en vertonen ander gedrag. Als je de gedragsvoorkeuren van je medewerkers kent, is het veel gemakkelijker om daarop in te spelen en mensen te motiveren en inspireren in de taal die ze herkennen. Dat scheelt wrijving en conflicten.

Wat we vaak doen is een communicatietraining aanbieden in de hoop dat het dan beter gaat. Vaak leren medewerkers dan een kunstje dat ze vergeten als het spannend wordt. Ze vallen terug in hun oude vertrouwde gedrag en het lijkt alsof er niks veranderd is. Communicatie werkt beter als je weet wat voor gedragstypes er in je bedrijf aanwezig zijn en hoe je ze kunt aanspreken. Met respect voor hun optreden. Dan ontstaat begrip voor elkaar en een fijne samenwerking die uiteindelijk zorgt voor een goed resultaat. Of het nu gaat om sales of om het bouwen van interne teams; op deze manier maak je als ondernemer snel meters. En dat is wat we het liefst doen. Zo min mogelijk afleiding voor interne zaken en zoveel mogelijk als team naar buiten. Of zoals Henry Ford zei: ‘Coming together is a beginning, keeping together is a process, working together is a success.’

Meer weten? Mailen mag altijd:
m.neggers@thatzwhy.nl.

< Alle thema's