Column Marc Heuvelmans: ALL-IN


Uitgave: Maart-April 2016
Thema’s: Column Advocatuur Abonnementen Recht

Van nature hebben mensen de neiging het op te nemen voor de underdog. Er zijn groepen die zo zwak zijn dat ze extra beschermd moeten worden, zoals bijvoorbeeld werknemers, huurders en zeker ook consumenten. Consumentenbescherming is in de wet vastgelegd. Daar valt niet aan te tornen, behalve door de Hoge Raad.

Op 12 februari wees die een arrest waar de consumentenbescherming vanaf druipt, in een zaak van KPN die een all-in abonnement verkocht had aan een achteloze beller. All-in wil zeggen één prijs per maand voor de telefoon, de kredietvergoeding en het bellen. Voor de eerste twee componenten is sprake van een consumentenkrediet. De Hoge Raad heeft beslist dat als één prijs per maand gerekend wordt, de overeenkomst niet voldoet aan de wet en dus vernietigd kan worden.

Vernietiging leidt tot de verplichting van partijen de geleverde prestaties ongedaan te maken. Dat betekent dat de consument zijn toestel in moet leveren. En dan begint het feest. De Hoge Raad vindt namelijk dat de consument geen vergoeding hoeft te betalen aan KPN voor het genot dat de consument van de telefoon heeft gehad. KPN moet immers de eigendom verschaffen, geen genot. Ook mag de consument het toestel inleveren in de toestand waarin het zich bevindt, zonder vergoeding voor waardevermindering. Zelfs vindt de Hoge Raad dat in dat geval de consument recht heeft op terugbetaling door KPN van hetgeen de consument gedurende het contract aan KPN betaald heeft voor de telefoon en de kredietvergoeding. En dat alles onder het mom van effectieve consumentenbescherming.

Dus als u al bijna twee jaar een all-in contract heeft met uw leverancier, waarin één prijs genoemd wordt, zonder dat de kosten van de telefoon, de vergoeding en het bellen zijn uitgesplitst en uw telefoon valt aan diggelen, wat moet u dan doen? Ik zou deze column nog een keer opnieuw lezen.

< Alle thema's