Column René Klotz: Binnenstad failliet of liever niet?


Uitgave: Maart-April 2016
Thema’s: Overheid Retail Ondernemen Column

De binnensteden van Nederland schudden op hun grondvesten. Het beleid van overheden was er op gericht om met restrictief ruimtelijk beleid de binnensteden aantrekkelijk te houden. In de jaren ‘60 en ‘70 in elke wijk en winkelstrip, in de jaren ‘80 en ‘90 meubelboulevards en de afgelopen vijftien jaar forse uitbreidingen in binnensteden. Inmiddels heeft Nederland het grootste aantal m² winkel per inwoner van de hele wereld.

Maar daar kwam de vergrijzing en mede door internet de verandering van het koopgedrag. Je hóeft immers niet meer naar de binnenstad om te kopen. Je wilt naar de binnenstad om iets te beleven. De oplossing is simpel; kwalitatief beter, kwantitatief minder of anders. De uitvoering blijkt lastig.

Ondanks de vele faillissementen van alleen al het afgelopen jaar (V&D, DA, Miss Etam, MyCom, Promiss, Lief!, Van Dalen, Halfords, Schoenenreus, Siebel, Manfield, Dolcis, Invite, PRO Sport), de al aanwezige stevige leegstand in Tilburg (van soms zes panden op een rij in de Heuvelstraat) blijft de gemeente als een blind paard inzetten op meer winkels. Een Megasuper op Stappegoor, winkels in het stadskantoor. Alleen om de eigen begrotingstekorten weg te werken (hoopt men). Heeft er een keer een megatrekker zin in Tilburg (Primark) dan is het de vraag of deze na vier jaar (gemeentelijk) getouwtrek überhaupt nog naar Tilburg wil komen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Beter verlies nemen en de ontwikkelingen zoals Stappegoor en het stadskantoor stoppen of terugdraaien. Omarm en laat toonaangevende vernieuwers zich welkom voelen in Tilburg en stop je energie in goede, vaak kleinschalige initiatieven. Een voorbeeld daarvan is het initiatief van het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg.

Om te kunnen investeren hebben ondernemers in het centrum van Tilburg in 2013 een ondernemersfonds opgericht. Alle ondernemers in de binnenstad (ruim 600) leveren via de reclamebelasting een financiële bijdrage. Het fonds ondersteunt activiteiten die bijdragen aan de belevingswaarde van de binnenstad. Denk aan sfeerverlichting, een betere routing, nieuwe events, gratis wifi in de binnenstad én binnenkort De Pandenbank Tilburg. Een initiatief gesteund door Marketing Tilburg en door de gemeente. Dat dan weer wel.

< Alle thema's