Het zal u niet zijn ontgaan dat de olieprijs erg laag staat. Terwijl medio 2014 de prijs per vat nog ruim boven $ 100 lag, schommelt de prijs nu rond het niveau van $ 30. Een daling van 75% in nog geen twee jaar tijd is gigantisch.
Verschillende oorzaken worden aangehaald: afnemende vraag uit China, de schalierevolutie in de VS, Saoedi-Arabië dat de productie niet terugschroeft en Iran dat weer op de wereldmarkt verschijnt. Rode draad is dat de lage olieprijs negatief wordt uitgelegd: door de prijsdaling kunnen we te maken krijgen met deflatie en wellicht is de lage vraag naar olie een voorbode van een nieuwe recessie in Europa of zelfs wereldwijd.
Ik kijk er anders tegenaan. Natuurlijk heeft de lage olieprijs negatieve effecten. In Saoedi-Arabië, Venezuela en Rusland is men niet blij met deze olieprijs. De begrotingen van deze landen zijn afgestemd op veel hogere prijzen, waardoor nu grote tekorten ontstaan, er bezuinigd wordt en een recessie dreigt. Ook oliemaatschappijen hebben het zwaar. De winst keldert en bedrijven kunnen failliet gaan.
Toch staan tegenover de verliezers ook winnaars. Dat zijn (vooral) u en ik. En nog een paar miljard mensen die olie gebruiken. En natuurlijk de bedrijven waarvoor olie een grondstof of energieleverancier is. Al met al is het bijna de grootste vermogensoverdracht in de geschiedenis. Rekent u maar mee. Er worden elke dag zo’n 90 miljoen vaten olie verhandeld. De prijsdaling van $ 80 zorgt dagelijks voor een voordeel van $ 7,2 miljard voor de afnemers. Dat is $ 2.600 miljard op jaarbasis!
Ik geloof niet dat de dalende olieprijs veroorzaakt wordt door minder vraag. De groei in China loopt terug, maar de omvang van de economie is zodanig dat ze vorig jaar meer olie hebben verbruikt en dat ook in 2016 doen. Zoals vaak overheerst de negatieve berichtgeving. De negatieve effecten zijn immers het snelst zichtbaar. Maar ik ben ervan overtuigd dat de positieve effecten langzaam doorsijpelen in de vorm van betere economische omstandigheden, vooral in Europa. Laten we ons allemaal een beetje loterijwinnaar voelen als we bij de pomp staan, als tegenwicht voor de negatieve krantenkoppen.