Wat ergeren we ons aan de belastingdienst die er een zooitje van maakt. Met het schaamrood op de kaken zien we hoe deze ambtelijke organisatie sinds vorig jaar de toeslagen-affaire probeert recht te breien. Feitelijk is het zo dat het systeem vanaf den beginne niet deugt. Eerst belasting heffen om die vervolgens te verrekenen en daarna terug te betalen middels fraudegevoelige en complexe toeslagen. En als dat niet lukt, wordt er een extra staatssecretaris aangesteld en de belastingdienst in twee aparte afdelingen gesplitst met eentje speciaal voor toeslagen. Maar wees eerlijk, dit symptoombestrijdend systeem berust op incompetente besluiten vanuit de politiek. De belastingdienst voert slechts uit.
Symptoombestrijding
Toch zijn velen van ons niet veel anders bezig. Tal van ondernemers houden van symptoombestrijding en doen niets liever dan ‘dweilen-met-de kraan-open’. Ik zie ondernemers kei- en keihard werken terwijl ze onderaan de streep niets overhouden. Op willekeurige momenten gooien ze spoedwerk of maatwerk in de productie met het gevolg dat ze zich niet meer kunnen houden aan de beloofde levertijden. Dat levert vervolgens nog meer spoedjes tussendoor op. Tja, dat krijg je als je zo nodig je klanten uit de brand wilt helpen, maar ondertussen blijft klagen over de productie. Echter, wie groter wordt, moet zijn proces optimaliseren en standaardiseren, dat weet elke ondernemer. Dat is een ingrijpende verandering die tijd kost. Maar kennelijk stop je die liever in brandjes blussen en zeuren over je werknemers.
Maatje meer
Vraag jezelf eens af waarom je zoveel omzet wilt maken. Stilstand in omzet is niet altijd achteruitgang. Je kunt namelijk ook groeien in kwaliteit en winstgevendheid. Vooral dat laatste. Want stel dat je de volgende bent die door de belastingdienst onder vuur genomen wordt, dan heb je tenminste nog een buffer om op terug te vallen. Beste ondernemer, onderneem vurig doch wijs. Wie zich uit de rook houdt, zal zich nu eenmaal minder snel branden.