Advance: Vast dienstverband een (schijn)zekerheid?

“In 2040 zijn er meer mensen zelfstandig ondernemer dan in loondienst”, voorspelt Roberto Palland (48), directeur van Advance training & coaching. Dit is het eerste bedrijf in zijn branche dat bestaat uit een samenwerkingsverband van zelfstandige professionals, die hun eigen entiteit kunnen behouden. “Een win-win situatie voor beiden en zo een geheel andere vorm van binden en boeien.”


Uitgave: Mei-Juni 2011
Thema’s: Samenwerking ZZP Personeel & Organisatie

Onlangs verhuisde Advance vanuit Oisterwijk naar een prachtig historisch pand in Helvoirt, het voormalige gemeentehuis aan de Torenstraat. Palland: “Wat wij doen als organisatie is niet op voorhand tastbaar. Onze mensen zijn onze kwaliteit, daar past ook een bepaald stukje uitstraling bij. Zo kunnen klanten proeven wie je bent en wat je nastreeft.”

advance-methode
Dankzij het samenwerkingsconcept heeft Advance een gevarieerd team van flexibele professionals dat exact op de klantbehoefte kan inspelen. Roberto heeft voor research naar deze ondernemingsvorm goed gekeken naar verzekeraar Achmea. De formule is gebaseerd op vertrouwen en vrijheid. Daarbij faciliteert Palland de zogenoemde ‘resultants’ op het gebied van verkoop, marketing, inkoop en backoffice. “Dit geeft onze professionals de mogelijkheid om zich te concentreren op zaken waar ze goed in zijn: advies, training en coaching geven. Alles vanuit een dubbele branding zodat de naamsbekendheid van beide entiteiten wordt vergroot.” Volgens Roberto is het aangaan van deze samenwerkingsvorm aantrekkelijk voor ondernemers. “Dit biedt hen meer mogelijkheden dan een dienstverband of het keurslijf van een franchise organisatie. De nieuwe professionals willen genoeg ruimte krijgen voor hun eigen inbreng, creativiteit en ontwikkeling. Daarnaast ben ik van mening dat als je kennis en informatie met elkaar durft te delen, je kunt vermenigvuldigen.”

kleinere wereld
Palland koos in 2006 voor het ondernemerschap. Ook bij anderen ziet hij steeds vaker de drang naar onafhankelijkheid ontstaan. “In loondienst werken is vaak niet flexibel genoeg. Aan veel harde arbeidsvoorwaarden wordt voldaan, zoals een leaseauto of een CAO à la carte. Maar de vraag of er voldoende ruimte is voor zelfontwikkeling, is minstens zo belangrijk. Mensen willen hun hart volgen en hun eigen tevredenheidsgrens bepalen.” Volgens Roberto wordt de stap naar zelfstandig ondernemerschap eenvoudiger. “De wereld wordt kleiner. Het aantal professionele communities en sociale (media)netwerken stijgt. Hierdoor kun je als ondernemer sneller groeien.” De Advance-directeur verwacht dan ook een sterke toename van het zelfstandige ondernemerschap.“Mensen gaan inzien dat een baan in loondienst vaak ook een schijnzekerheid is. Dit is uit de economische
crisis wel gebleken. De volgende generatie zal nog meer lef vertonen om
de uitdaging aan te gaan. Want 40 jaar voor hetzelfde bedrijf werken is straks
verleden tijd. Daar zul je als organisatie rekening mee moeten houden.”

< Alle thema's