Renova: Al 50 jaar het gesprek van de dag

De aankoop van het bedrijfspand op 1 januari in 1961 verliep vlotter dan het bedenken van een klinkende naam voor het autobedrijf. Hiervoor gingen de kersverse ondernemers, Joep Alkemade en Louis Vester, te rade bij een creatieve tante. Deze kwam met ‘Renova’. Tenslotte moest het aangekochte pand van de kelder tot de nok worden gerenoveerd.


Uitgave: Mei-Juni 2011
Thema’s: Autoschadeherstelbedrijf Dealerbedrijf Mobiliteit

“Een betere naam had ze niet kunnen bedenken”, stelt Louis van Rooij, vestigingsdirecteur van Renova Tilburg, een halve eeuw later vast. “Renova ligt lekker in het gehoor. Daarnaast is het bedrijf altijd in beweging gebleven. ‘Renova’ is de beste typering voor onze bedrijfscultuur.” Wellicht daardoor is Renova 50 jaar later een begrip in de regio, met vestigingen in Waalwijk, Breda en Tilburg. Een eigen schadeherstelbedrijf in Bladel en het Premium Selection Centre en Renova Lease in Breda maken het plaatje compleet.

Lieveling
Renova start in 1961 als BMW-dealer; het is bij de aankoop inbegrepen. Van Rooij: “Al gauw blijkt dat onze grondleggers geen beter dealerschap hadden kunnen aangaan, want juist op dat moment wordt de BMW 1500 gelanceerd. Deze vierdeurs gezinsauto zet BMW in één keer op de kaart. Daarna volgen de drie-, vijf- en zeven-Serie, totdat de reeks van één tot zeven compleet is. Met de achterwielaandrijving en X-drive, de gelijkmatige gewichtsverdeling, het uitgebalanceerde rijcomfort, de fraaie belijning en de fameuze ‘niertjes’ in de grill, is BMW al gauw de lieveling van elke joyrijder.”

Volledige lijn
Onder het motto ‘eten of gegeten worden’ gaat algemeen directeur Jan-Hein Alkemade over tot de aankoop van vestigingen in Breda en Waalwijk. Renova groeit uit tot de belangrijkste BMW-speler in Midden- Brabant. In 2001 breidt zij haar aanbod uit met het merk MINI. Deze karakteristieke telg bezorgt het assortiment een extra dimensie. Van Rooij: “Het was een natuurlijke beslissing. In Engeland heeft BMW de merken MINI en Rolls-Royce in haar bezit. Maar het was ook een welkome beslissing. Zeker nu de lijn van MINI is uitgebreid met de sportieve Countryman en er nog meer modellen op komst zijn.” Ondertussen richt BMW zich op de ontwikkeling van schone auto’s met groene labels, waaronder hybride modellen. Opnieuw een schot in de roos. Hiermee kan Renova royaal inspelen op de toenemende vraag naar milieuvriendelijke auto’s. Anderzijds blijft zij investeren in flitsende showrooms, compleet met loungebar, skybox en LED-verlichting. Medewerkers worden steeds gestimuleerd om opleidingen te volgen en de laatste ontwikkelingen in de branche te volgen. “Voor dit laatste hoeven we echter weinig moeite te doen”, bekent Van Rooij. “Iedere Renovamedewerker is gek van BMW en MINI. Het gesprek gaat zelden ergens anders over.” In verband met het jubileum staan bij Renova Group gedurende het hele jaar diverse activiteiten op de agenda.

< Alle thema's