Column Albert Verschure: Voetbal is zo gek nog niet


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: Accountancy Beleggingsadvies

Toegegeven, ik houd van voetbal. Erger nog, ik voetbal zelf elke week, zij het op zeer bescheiden niveau. Desondanks is deze column niet bedoeld als publiciteit voor de plaatselijke voetbalclub, maar als aanbeveling voor efficiënt handelen binnen uw onderneming. U weet namelijk net als ik dat spelers in het voetbal zorgvuldig worden geselecteerd om ze vervolgens op de juiste plek neer te zetten. Namelijk daar waar zij hun capaciteiten maximaal kunnen benutten en de sterren van de hemel spelen. Hierbij ondersteunen ze elkaar, want iedereen vervult een duidelijke rol waar duidelijke taken en doelstellingen bij horen. Deze formule werkt. samen vormen de spelers een sterk team dat tijdens wedstrijden optimaal presteert. Het doel is namelijk glashelder: punten scoren. En o wee als een keeper te weinig ballen pakt of een spits meer naast de goal schiet in plaats van erin. Geen enkele trainer die er op zo’n moment aan denkt om de keeper en spits van plek te laten wisselen. Ook zal een goede trainer geen medelijden voelen en denken: ach, hij heeft zijn dag niet. Wie zich in die positie zo opstelt wordt door de club onmiddellijk eruit gekickt. Hard? Welnee. Het is de enige manier om als elftal te overleven.

Het zal u vast niet aan de logica ontbreken om te begrijpen dat ook in ondernemingen uiteindelijk alleen de resultaten tellen. Waarom is het voor sommige ondernemers dan zo moeilijk om efficiënt in te grijpen als hun personeel niet voldoet! Een onderneming is geen sociale werkplaats. Het is een plek waar het draait om resultaten, winst, rendement. maar sommige ondernemers hakken liever geen knopen door. Om in voetbaljargon te blijven: zij tonen geen ballen. Zij kiezen voor halfslachtige maatregelen waaronder bijvoorbeeld het gedogen van incapabiliteit omwille van een langdurige dienstbetrekking. Of zij geven een werknemer wiens persoonlijke capaciteiten niet toereikend zijn een functie waar hij minder kwaad kan. Goed bedoeld, jawel. maar organisatorisch gezien goed fout. Deze maatregelen leiden tot niets. ja, tot nog meer balverlies.

Beste ondernemers, voetbal is zo gek nog niet. Er valt veel van te leren. Noem Albert Verschuremijn visie hard of weinig empatisch, zo u wilt. Maar het rekensommetje is gauw gemaakt: niet gescoord is altijd verloren. Stop met het schuiven van pionnen. Zet ze goed neer of zet ze niet neer.

Tot slot. Het EK 2012 komt er aan. Het Nederlands Elftal in de best mogelijke opstelling. Ik kijk er ontzettend naar uit en ik hoop u ook.

Albert Verschure. Van Luxemborg & De Kok

< Alle thema's