Diamant-groep Talent&Werk: Investering betaalt zicht terug

De pilot loondispensatie startte eind vorig jaar in samenwerking met de regiogemeenten Tilburg, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Dongen, Goirle, Hilvarenbeek en de Diamant-groep. Innovative Packaging Netwerk (IPN) stond open voor dit initiatief en kreeg er zo een passende werknemer bij. Alle partijen zijn tevreden.


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: Personeel & Organisatie Werkplek

Een werknemer in dienst nemen en drie maanden de tijd krijgen om te beoordelen of hij geschikt blijkt. Kosteloos. Klikt het, dan volgt een tijdelijk dienstverband tegen een betaling onder het minimumloon. “Via een loonwaardemeting wordt berekend wat de waarde is van de arbeidsprestatie van de medewerker”, legt Jac de Beer (58), accountmanager en jobhunter bij Diamantgroep, uit. “Het bedrijf betaalt de arbeidsprestatie  via een salaris. De werknemer krijgt daarnaast een aanvullende uitkering van de gemeente die tussen het bijstandsniveau en minimumloon in ligt”.


Motivatie
Bobo Diallo (27) is trots op zijn functie als heftruckchauffeur bij IPN. Met steun van de gemeente Tilburg behaalde hij daar zelfs zijn heftruckcertificaat. “Ik heb in het begin veel geoefend en rondjes gereden en nu kan ik dozen laden en lossen”, vertelt Bobo die een lichte verstandelijke beperking heeft en deelneemt aan begeleid wonen bij Amarant. “Met mijn collega’s kan ik het prima vinden, ik ga elke dag graag naar mijn werk.” Bobo kreeg via de pilot loondispensatie vijf maanden geleden de kans om zich op de werkvloer te bewijzen. Dat heeft geleid tot een regulier dienstverband. “Belangrijk is iemands motivatie”, legt De Beer uit. “De intakegesprekken zijn daarom allesbepalend voor het verdere verloop van het traject. Verstandelijke of fysieke beperkingen zien wij alleen maar als een uitdaging.”

Voordelen
Ook Marcel Kokke (43) van IPN is positief. “Wij zochten een arbeidskracht voor eenzijdige taken en hebben die in Bobo gevonden”, aldus de verantwoordelijke voor de expeditie voorraadbeheer. “Dat daar een stukje begeleiding bij komt kijken, wisten wij van tevoren. Die investering betaalt zichzelf terug. Het voelt goed om zowel zakelijk als maatschappelijk te ondernemen.” De Beer hoopt dat meer bedrijven de voordelen van loondispensatie gaan inzien. Voorwaarde is wel dat een bedrijf bereid moet zijn om een geschikte werknemer na de proeftijd een dienstverband aan te bieden. “Uitzendkrachten lijken aantrekkelijk, maar kunnen er bijvoorbeeld zo weer mee stoppen”, weet De Beer. “Wie durft te investeren, kijkt naar kwaliteit, prijs, continuïteit en loyaliteit op de langere termijn. De mensen die wij plaatsen voldoen daaraan en het instrument loondispensatie is daarbij een mooi hulpmiddel.”

< Alle thema's