't Arendje: Beste jaar ooit

Bram Cobben en Sjef Goesten zijn directeuren-eigenaar van ‘t Arendje in Drunen. Deze onderneming behoort tot de tien grootste verhuurbedrijven op het gebied van evenementen -zoals beurzen, bedrijfsborrels en feesten- in Nederland. Sjef startte ‘t Arendje en Bram werkte zich op van medewerker tot medeondernemer. Door actief, innovatief en vooral creatief te zijn, spelen ze in op wensen uit de markt en houden ze hun bedrijf gezond.“En dat doen we simpelweg door ons nuchtere boerenverstand te gebruiken”, aldus Sjef.


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: Entertainment Evenementen Verhuurbedrijf

‘t Arendje is een totaalleverancier voor partybenodigdheden, evenementenmaterialen, advies&organisatie van evenementen en de in- en verkoop van horeca-artikelen. Sjef: “Maar onze core business is het leveren van dranken en feestbenodigdheden.” Hiertoe behoren ondermeer: stoelen, tafels, verlichting, taps en bars, decorwanden, tenten, glazen en complete inrichtingen voor beursstands. Op dit moment concentreren ze zich vooral op de ontwikkeling van nieuwe producten zoals meubilair en concepten. Sjef vertelt: “Daarvoor heb je tijd nodig én passie voor je vak.” En daarover beschikken beide directeuren in grote mate. Vol enthousiasme vertellen ze over hun bedrijf, markt en visie op ondernemen.

Investeren = besparen
“Vorig jaar was ons beste jaar ooit”, zegt Sjef met gepaste trots. Natuurlijk hebben de ondernemers iets gemerkt van de crisis, maar door creatief te ondernemen en hard te werken, leed de omzet er niet onder. Het slechtere economische klimaat weerhoudt deze ondernemers er dan ook niet van om te investeren. Bram: “Dat doen we bij voorkeur op een verantwoorde manier; ons doel is altijd om op de lange termijn kosten te besparen.” Hij doelt bijvoorbeeld op de aanschaf van een nieuwe vrachtwagen. “We hadden er eentje kunnen kopen die aan de huidige milieueisen voldoet, maar door nu iets meer te investeren in een wagen die al voldoet aan de norm die over een paar jaar gaat gelden, besparen we uiteindelijk geld.”

Creatieve oplossing
Het eerste kwartaal van een jaar is traditioneel een rustige periode voor ‘t Arendje. In 2011 bedachten de ondernemers een creatieve oplossing. “Hoewel onze personeelspool erg flexibel is, is in onze logistiek een aantal medewerkers in vaste dienst. Hen laten gaan, was geen optie omdat we ze later in het jaar weer keihard nodig zouden hebben. Tot en met de bedrijfsleiding aan toe, zijn onze mensen het eerste kwartaal van vorig jaar tijdelijk bij DHL aan de slag gegaan. Dat bood een aantal voordelen: we hebben kosten bespaard, nieuwe ideeën opgedaan en het team is er hechter door geworden”, vertelt Bram.

pag 17 Arendje
Voorop lopen

Een ander mooi voorbeeld van creatief ondernemen is de wijze waarop ‘t Arendje samenwerkt. Sjef en Bram vroegen zich af hoe ze hun assortiment nog breder in zouden kunnen zetten. “Als wij van een bepaalde stoel 1000 stuks hebben en we slechts één keer in het jaar een aanvraag krijgen voor 1200 stuks dan ga ik die extra 200 er niet zelf bijkopen”, geeft Sjef als voorbeeld. Samenwerken biedt hierin de oplossing. Huur de stoelen tijdelijk van een collega en verruim je assortiment! Bij deze manier van samenwerken, speelt de uitgebreide database van ‘t Arendje een grote rol. De database bevat foto’s van alle items die ‘t Arendje verhuurt, compleet met beschrijving van de afmeting, prijs, aantal, kleuren en andere relevante gegevens. Sjef: “Hiermee lopen we voor op de concurrentie, maar ik vond het toch zonde om er als enige mee te blijven werken.” Hij besloot per provincie enkele collega-verhuurders te benaderen en hen een aanbieding te doen. “Wij garanderen dat we in een straal van 30 km rond hun bedrijf geen tweede partner hebben, ze maken gebruik van onze database met behoud van de eigen identiteit, dus met het eigen logo.” De samenwerkingspartner heeft als voordeel dat hij zijn eigen assortiment op professionele wijze kan laten zien en een groter assortiment kan aanbieden. Sjef: “En het werkt uitstekend: we krijgen van iedere partner wekelijks wel een bestelling. Dit concept is een succesformule.”

Nieuwe ideeën
Naast creatief ondernemen, past het predicaat actief ondernemen ook goed bij ‘t Arendje. Zo kiezen de heren ervoor om in het laagseizoen op beurzen te gaan staan om zichtbaar te blijven. Bram en Sjef houden de trends in de markt nauwlettend in de gaten. Sjef vertelt: “Ik krijg op locatie vaak vragen als: kunnen jullie zus, hebben jullie zo. ‘Nee’ antwoord ik eigenlijk nooit en vaak brengen vragen me op nieuwe ideeën.” Feestconcepten ontwikkelt hij zelf en test hij ook regelmatig zelf uit. Zoals ‘Bouw je eigen feest’ waarbij de gasten ingeschakeld worden om het feest letterlijk op te bouwen door onder andere de locatie te decoreren en eten te bereiden. “Het feest was een groot succes, doordat de mensen elkaar overdag al hadden leren kennen, was het feest nog gezelliger.” Dit concept is ook zeer geschikt als personeelsfeest en teambuilding-activiteit.

Zichtbaar in regio
Tot besluit melden de heren dat ze ook sociale ondernemers zijn. Bram: “We hebben bijvoorbeeld drie Wajongeren in dienst via de Stichting Sterk in Werk.” En er loopt altijd wel iemand stage bij het Drunense bedrijf. Ook in de regio laat ‘t Arendje zich graag zien, bijvoorbeeld als sponsor van goede doelen en sportactiviteiten. En binnenkort is verkeersplein ‘Het Ei van Drunen’ van ‘t Arendje. Bram: “Wij sponsoren deze rotonde en zullen daar op een originele en zichtbare manier invulling aan geven.”

< Alle thema's