Van Boekel accountants en adviseurs: Elkaar ontzorgen

Van salarisstrook tot arbeidsrechtelijke kwesties en van loonkosten tot ziekmeldingen; het team Salarisadministratie bij Van Boekel accountants en adviseurs weet er het fijne van.


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: Administratie HRM Accountancy

Teamleider Ben Wijnans en zijn collega’s Ben Appels, Carmen Gangelhof, Nenda Pietersen, Shanon Vermeer en Nathalie Gorter hebben zich verzameld rond zijn bureau. Iedere salarisadministrateur heeft zijn of haar eigen cliënten. “Dat is een groot voordeel”, vertelt Nenda. Ze werkt nu ruim zes jaar bij Van Boekel. “Je cliënten moeten je vertrouwen en horen op je te kunnen rekenen. Dat gaat niet als ze steeds iemand anders te spreken krijgen. Het is fijn om een gezicht bij de naam te hebben. Je praat met een persoon en ondernemer.”

Teamleider
Teamleider Ben Wijnans werkt al sinds 1981 bij Van Boekel. In dertig jaar heeft hij zich ontwikkeld van beginnend administratief medewerker tot teamleider Salarisadministratie; “Ik houd het dreamteam in het gareel”, grapt hij. Zijn collega-salarisadministrateurs staan vierkant achter hem; “Ben is iemand die je in je waarde laat”, zegt naamgenoot Ben Appels. “Hij biedt een luisterend oor, maar wil wel dat het werk wordt gedaan. Hij verwacht dat je je verantwoordelijkheden neemt.” Carmen heeft nog iets toe te voegen; “Ben is zelfs lid in de Orde van Oranje Nassau!” Vier jaar geleden werd Ben beloond met een lintje. Een foto siert zijn bureau. Het bureau dat hij nog lang niet wil verlaten. “We zijn een heel hecht team. We ontzorgen niet alleen de cliënten, maar ook elkaar.”

Ervaring
In dertig jaar heeft Ben Wijnans de wereld van de salarisadministratie zien veranderen. “Vroeger draaide het alleen om de cijfers en feiten”, verklaart hij. Nu zijn we veel meer bij de cliënt en het werknemersproces betrokken. Zoals ondernemers hun personeel van de juiste informatie willen voorzien, willen wij dat ook. We zijn allemaal aanspreekpunten. Dertig jaar geleden werden de cijfertjes nog met de hand berekend, tegenwoordig bieden wij een complete basis, waar een cliënt op terug kan vallen.” 

Buffer
Shanon weet dat ondernemers zich niet graag met voor hun onoverzichtelijke cijfertjes bezig houden. “Wij worden soms zelfs als ‘vervelend’ gezien. Als we weer een formulier nodig hebben, of een handtekening van een personeelslid. Het is alleen te belangrijk om te laten liggen. En achteraf zijn ze blij met ons.” “We zijn vaak een buffer”, zegt Carmen. “Er moeten ook wel eens minder leuke beslissingen worden genomen. Dat kan zijn door bijvoorbeeld veranderende wet of regelgeving, iets waar de werkgever niets aan kan doen. Dan is het fi jn als wij de taak op ons nemen de werknemer namens de ondernemer te verwittigen.” Om haar kennis up-to-date te houden, volgt het team regelmatig cursussen. “Zodra er iets verandert dat van toepassing is op één van onze cliënten, nemen we contact met hen op”, vertelt de teamleider. “We zijn geen droge cijfermensen, maar we kennen onze cliënten en proberen hen zo veel mogelijk te ontzorgen.”

pag 45 Boekel
HRM
Bij het woord ‘ontzorgen’, komt Jolanda van Wanrooij letterlijk en figuurlijk bij de afdeling Salarisadministratie om de hoek kijken. Ze is het gezicht van de afdeling Personeel en Organisatie en HRM-advies bij Van Boekel, het kantoor waar ze inmiddels ruim tweeëntwintig jaar werkt. “Human Resource Management (HRM) of personeelsbeleid is altijd nodig”, vertelt Jolanda. “ Zowel bij grote als bij kleine bedrijven.” Nathalie en Shanon ondersteunen Jolanda op het gebied van HRM-advies. Jolanda vertelt dat personeel het kapitaal van de onderneming is; “Je moet hun mogelijkheden benutten. Wij ondersteunen en ontzorgen de ondernemer hierin door te assisteren bij sollicitatieprocedures; zoals het opstellen en plaatsen van een vacature, het voorbereiden van een loopbaantraject of door een personeelshandboek op te stellen. Ook bieden we onze cliënten arbeidsrechtelijke ondersteuning en zijn we partner bij gesprekken met het personeel. Ik ben altijd geïnteresseerd in het bedrijf waarmee ik werk, net als het team van Ben Wijnans. Om goed samen te werken, moet je weten waar het bedrijf voor staat. Zonder een goed personeelsdossier zet je je bedrijf op het spel. Bij Van Boekel bieden we ondernemers, die zelf geen Personeel en Organisatiemedewerker hebben, ondersteuning. Van Boekel onderhoudt een bedrijf en ontzorgt de ondernemer.” 

Onmisbaar
“Wij realiseren ons heel goed dat het personeelsbeleid iets is waar u vaak geen tijd voor heeft en er gezien alle drukte vaak zaken blijven liggen. Toch is het van essentieel belang dat u uw zaken goed op orde heeft. Zonder een goed personeelsdossier zet je je bedrijf op het spel. In de complexe wereld van regelgeving, waarbij de werknemer zeer veel rechten heeft, is een juiste en volledige salarisadministratie voor de ondernemer onmisbaar. Bij Van Boekel bieden we ondernemers, die zelf geen Personeel en Organisatie-medewerker hebben, ondersteuning. Van Boekel onderhoudt een bedrijf en ontzorgt de ondernemer”, besluit Jolanda.

< Alle thema's