Column Ard Smulders: Een andere kijk op de zaak

Zitten we nog in het dal of zijn we er al uit? Gelukkig lijkt de investeringsbereidheid een stukje beter te worden. Echter, voor mij is een ding zeker: het wordt niet meer zo gemakkelijk als voor 2008. na dit jaar kwamen voor velen immers de omzet en ook marge onder druk te staan.


Uitgave: Mei-Juni 2014
Thema’s: Column

De bank bleek ineens niet meer je beste vriend, en de nodige financieringen
kwamen sterk onder druk. slecht betaalgedrag maakte het tevens moeilijk om aan je betaalverplichtingen te voldoen. Ook het failliet gaan van klanten bracht alles behalve geld in het laatje. Veel bedrijven hebben tot nu toe lamgeslagen gewacht op betere tijden, als ze het al overleefd hebben. Maar is dat genoeg? En kun je ongewijzigd de toekomst weer tegemoet te treden? Ik meen van niet!

Uiteraard moeten de (structurele) kosten op de omzet worden aangepast, en daarvoor is reorganiseren en afscheid nemen van mensen vaak onafwendbaar en noodzakelijk. Mijn visie op arbeid is enorm veranderd: vanuit Het nieuwe Werken heb ik een fl inke draai gemaakt met mijn bedrijf en het verdienmodel omgegooid. Hiervoor heb ik anticyclisch geïnvesteerd in overnames om de omzet op niveau te houden, in een forse verbouwing, een nieuwe identiteit en nieuwe diensten zoals ‘Cloud’. binnen investeren om buiten geld te verdienen, zo noem ik dat! Het matchen van mijn twee ‘kapitalen’, medewerkers en klanten, is hierbij onontbeerlijk.

Je zou het kunnen vergelijken met de keuze tussen het blussen van een brandje in een gebouw, of een compleet nieuw gebouw neerzetten. Ik heb zeker gekozen voor het laatste en met Het nieuwe Werken als vertrekpunt voor de aansturing van mijn organisatie, ben ik mezelf aan het ‘ontmanagen’. Tevens ben ik hard bezig om met nieuw elan en goede mensen die passen in de organisatie - met passie - te werken aan een gezamenlijk doel. uitdagingen volop dus. En, hoe zit dat bij u? Ik ben erg benieuwd of u ook hard bezig bent of bent geweest met een ‘andere kijk op de zaak’? Mocht u mij hierover willen mailen of bellen dan beloof ik u een ding, ik bel of mail u erover terug. Wie durft?

A.smulders@havl.nl,
06-53974690

Ard Smulders. Directeur
HAVL Kantoor & ICT.

< Alle thema's