Vrouw in Business: Pirjo de Winkel

‘Ik zie me nog zitten met een verontwaardigde wethouder van de gemeente Oisterwijk. Hij zei: ‘Het kan niet zo zijn dat jij onze Robèrt uit Oisterwijk weg gaat halen!’ ‘Dan kan het toch ook niet zo zijn dat jullie dat laten gebeuren’, antwoordde ik.’


Uitgave: Mei-Juni 2017
Thema’s: Vrouw in Business Restaurant

‘Er trokken allerlei emoties over zijn gezicht en ik vreesde een woede-uitbarsting. Totdat hij hartelijk begon te lachen.’ Pirjo de Winkel, algemeen directeur van Bij Robèrt, werd dezelfde week nog door iemand van de Provincie gebeld en tekende een paar maanden later het huurcontract. De rest is geschiedenis. Onder het creatiefambachtelijke dak van de Oisterwijkse Leerfabriek zijn inmiddels de open bakkerijen, de winkel, het leslokaal en het culinair café gevestigd.

Irritante Miep
‘Ik kan echt genieten van wat er nu staat en ben er trots op. Mijn man Robèrt is het gezicht van de zaak; ik ben de motor en eindverantwoordelijke. Ik ben werkgever, jaag, met de collega’s, onze site en social media aan, maak ons magazine en doe de boekhouding. Een irritante Miep die zich overal mee bemoeit. Mijn droom? Op deze manier doorgaan en wanneer ons laatste project Kafé Van Leer een succes is, een beetje gas terugnemen. Het leven moet ook gevierd worden.’

Shit uit je verleden
Op Pirjo’s Facebook-pagina staat een interessant citaat: ‘De shit uit je verleden, is de mest van de toekomst’. Pirjo: ‘En wat dacht je van deze: elke verloren illusie is een gevonden waarheid. Dat is vooruitgang; op illusies kun je namelijk niks bouwen en de waarheid vormt uiteindelijk de basis voor wat je doet. We hebben het één en ander meegemaakt om te komen waar we nu zijn. Ik ben een Wageningse bioloog en tot 2005 had ik een drukke baan in Amsterdam. De liefde trok mij naar Brabant. Robèrt sprak me met name aan omdat hij zowel gepassioneerd als nuchter is. Brood bak je met beide benen op de grond. Ik besloot dichterbij te gaan werken. Oorspronkelijk in Eindhoven, maar nadat ik een tijdje in Robèrts zaak geholpen had, kreeg ik de smaak te pakken en bleef.’

Doe er een kwartje in
‘Ik merkte dat er iets niet klopte. Ondanks overuren draaiden we verlies. Het was een kwestie van opgeven of er nieuwe energie insteken. Robèrt is erg ondernemend maar geen ondernemer. Hij wilde de consument lesgeven en workshops organiseren. Wanneer je een kwartje in hem doet, geeft hij 2,5 uur college. Ik zei: ‘We gaan van jou een merk maken.’ Toen in 2008 de crisis losbarstte, ontwikkelde ik het plan om een club kleine investeerders te zoeken.’ 

Vrienden
‘Vrienden van Robèrt’ zag het levenslicht, nog voordat het woord crowdfunding een begrip was. ‘Bij de opening van onze culinaire studio kwam de hele club bijeen. Het zijn echte ambassadeurs en het was ontroerend te merken dat ze ons zo’n warm hart toedragen.’ In vogelvlucht door de jaren die volgden: ‘Toen Cas Spijkers 25 jaar in het vak zat, werkte Robèrt mee aan een boek met dvd, als eerbetoon. De eindredacteur van tv-programma CupCakeCup kende hem daarvan en in 2011 startte Robèrt op tv.’

Vrouwelijke fans
‘In 2013 liep het huurcontract van de vorige locatie af en kregen we uiteindelijk de kans om in de Leerfabriek onze onderneming goed op poten te zetten. Nu Robèrt ook voor Heel Holland Bakt en de NPO-serie Brood op tv komt, is hij publiek bezit geworden. Ik word daarin niet meegezogen. Soms maken vrouwelijke fans het wel erg bont. Sturen mailtjes waarin ze zich aanbieden en laatst wilde één hem per se aanraken. Als nuchtere Tukker lach ik erom. ‘Ik ben de laatste die verliefd op je werd zonder je huidige status’, zeg ik dan gekscherend.’

Tekst: Henrike Brouwer
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's