Willem II: Sportieve pieken en dalen

Op dinsdag 21 maart vond dé theatershow over het 120-jarige bestaan van Willem II plaats. Een show over sportieve pieken en dalen met anekdotes, humor, muziek en clubliefde.


Uitgave: Mei-Juni 2017
Thema’s: Sport en ontspanning Evenementen

Over clubliefde gesproken. Een ontroerend moment in de theatershow is het dankwoord van Tomáš Galásek aan alle mensen bij Willem II. De Tsjech verklaart voor een goed gevulde zaal zijn clubliefde. ‘De club was een mooie club voor mezelf’, zei Tomáš. ‘De mensen gaven me een thuisgevoel.’ 

Fors inleveren
Dat Piet de Visser vanaf zijn jonge jeugd al een voorliefde had voor Willem II, weten de aanwezigen niet. Evenmin dat zijn handtekening onder het contract leidde tot echtelijke ruzies, omdat hij fors moest inleveren op zijn salaris. Dat gebrek aan financiële middelen zorgde ervoor dat Jan Vioen het jonge toptalent, Martin van Geel, aan Ajax moest verkopen om de salarissen van de andere spelers te kunnen betalen.

Loftrompet
De clubcoryfeeën vertellen prachtige verhalen, daartoe aangemoedigd door presentatoren Karin Bruers en Walter Vermeer. Zoals het verhaal van clubicoon Peter Année over Karel Lotsy (voorzitter van de KNVB), die tot ongenoegen van de Duitsers de loftrompet had afgestoken na de bekerwinst in 1944 over de clubkleuren van Willem II. De clubkleuren komen in meer verhalen terug, zoals bij Piet Visser die het Willem IIshirt het mooiste shirt van Nederland noemt.

Magisch vierkant
De kampioenschappen van 1952 en 1955 zijn te danken aan een geweldige groep voornamelijk uit de regio afkomstige voetballers en een zeer vakkundige trainer: Frantisek Fadrhonc. Minder bekend is dat het door Frantisek ontwikkelde spelsysteem ‘het magisch vierkant’ en het hieruit voortvloeiende ‘WM-systeem’ hieraan een belangrijke bijdrage leverde. Verrassend is dat Erwin van de Looi het systeem onmiddellijk herkent en meldt dat kennis van de systemen verplichte kost is voor toekomstige trainers.

Clubliefde
Niet alleen de talrijke vrijwilligers, bestuurders en (oud)spelers tonen hun clubliefde voor Willem II, dat doet ook burgemeester Noordanus, die voor de aftrap aangeeft niet met lege handen naar het theater gekomen te zijn. De burgemeester vertelt dat hij samen met Willem II gaat investeren in verbetering van het stadion. Dat is heel goed nieuws op een avond waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Willem II Voetbalacademie en de stichting Willem II Betrokken.

Tekst: Thijs Kemmeren
Fotografie: Toin Damen

< Alle thema's