Waarom worden mensen verliefd op elkaar? Waarom worden ze elkaars beste vrienden? Wetenschappers hebben zich al decennia lang in dit vraagstuk vastgebeten. Aantrekkingskracht gaat vaak verder dan sympathie of een gezamenlijke interesse. Ook in een leuke lach kan de verklaring niet worden gevonden. Nee, het ligt iets ingewikkelder.
Klikken
Ik was nog een jonge knaap toen het me maar niet lukte om een grote klant binnen te halen. Het was mijn toenmalige baas die de vinger op de zere plek legde. Hij riep dat wij gewoon niets met elkaar hadden. Ofwel, dat er geen klik was. Daar moest ik het mee doen, hoe frustrerend ook. Later in mijn carrière ontdekte ik dat dit onoverkomelijk is. Je kunt niet met iedereen ‘klikken’. Je hoeft ook niet met iedereen vrienden te worden. Als ondernemer ontwikkel je hiervoor een soort zesde zintuig. Ik voel al snel aan of ik met iemand iets duurzaams kan opbouwen of niet. In het laatste geval stel ik deze klant voor aan een van mijn partners. Met een van hen heeft hij nu al jaren een super goede relatie. Waarom het met mij niet lukte? God mag het weten.
Genoeg leuke mensen
Durf eerlijk te zijn. En selectief, zo u wilt. Hoe veelbelovend sommige vooruitzichten ook mogen lijken: elke dag chagrijnig naar uw klanten rijden met wie u niets heeft, moet u niet willen. Daar worden de resultaten echt niet beter van. Bovendien strandt de relatie dan vanzelf wel. Tuurlijk, genoeg leuke mensen op de wereld. Omdat ze grappig zijn. Gedreven. Of eigenzinnig. Maar met wie kun je ook slechte tijden overbruggen? Met wie doorsta je zwaar weer? Iets duurzaams met je klanten opbouwen betekent dat je elkaar ook blijft vinden als het even minder gaat. Dat je elkaars energie op zo’n moment niet wegtrekt, maar verrijkt. Op een natuurlijke, bijna vanzelfsprekende wijze.
Afdwingen kan niet
Ik sta geheel achter het thema van deze editie: chemie maakt het leven aangenamer. Maar beste ondernemer, wees realistisch. Hoe gedreven en ambitieus u ook bent, afdwingen kun je die niet.