De Beer Accountants en Belastingadviseurs: Wat heb jij geregeld?

Als ondernemer kun je vroeg of laat met drie dingen te maken krijgen: het aannemen van personeel, het verkopen van je onderneming of het overdragen van je bedrijf aan een partner of kinderen. Begin op tijd met nadenken over wat en hoe je dat wilt doen, dat levert je veel op. En dan slaap je rustig en kun je je focussen op het ondernemen.


Uitgave: Mei-Juni 2019
Thema’s: Belastingadvies Accountancy Adviesbureau

Daar zijn Jan-Pieter Gommers (corporate finance), Gijs Cox (estate planning) en Gijs Outmaijer (hr & organisatie) het roerend over eens. Vanuit de Oisterwijkse locatie van De Beer Accountants & Belastingadviseurs vertellen ze enthousiast over hun nieuwe diensten. Nou ja, nieuw; niet echt. Maar het is nu wel tijd om ze wat meer onder de aandacht te brengen. Als je dingen goed regelt, krijg je de rust om te ondernemen. Je kunt als ondernemer nu eenmaal niet overal verstand van hebben.

Voorsorteren
Jan-Pieter: ‘We hielpen ondernemers altijd al met diverse vraagstukken op het gebied van personeel, estate planning en corporate finance. Als een cliënt met een vraagstuk kwam, dachten we mee over een oplossing. Maar dat doen we inmiddels gerichter, proactiever en meer vanuit een specialisme. Want het is veel makkelijker om problemen aan de voorkant te voorkomen, dan aan de achterkant te repareren.’ Gijs Cox beaamt dat: ‘Het is altijd beter om tijdig voor te sorteren op zaken. Bij estate planning denk je dan aan: aan wie wil je je bedrijf overdragen? Wanneer wil je stoppen met werken? Zijn je testament en huwelijkse voorwaarden nog wel up-to-date? Wat gebeurt er met je zaak als je niet meer kunt ondernemen, door ziekte of een ongeval? En wat heb je geregeld bij een overlijden? Allemaal zaken die je beter vooraf goed kunt regelen. Als je van plan bent met pensioen te gaan, moet je daar niet pas twee jaar van tevoren over na gaan denken.’ Jan-Pieter: ‘En om daar meteen op in te springen, dat geldt ook als je je bedrijf wilt verkopen. Veel ondernemers hebben het idee dat het bedrijf hun pensioen is. Maar vaak is een onderneming in de praktijk minder waard dan wat de ondernemer zelf denkt. Of halen ze er door een slechte voorbereiding niet uit wat er in zit.’

Vak apart
Hetzelfde geldt voor personeelsissues. Gijs Outmaijer: ‘Er zijn veel ondernemingen die zelf geen hr-professional in dienst hebben. Logisch ook. Het wordt er een beetje bij gedaan door een administratieve kracht of de ondernemer zelf. Ik kom met regelmaat arbeidscontracten tegen waarin op de eerste pagina al zes zaken staan benoemd die juridisch niet houdbaar zijn. En ook dat snap ik. Hr en organisatie is echt een vak apart. Als je het niet goed doet, kan het je duur komen te staan. De regels veranderen voortdurend, op de hoogte blijven is één ding, het goed uitvoeren ligt net iets ingewikkelder. Bedrijven komen vaak naar ons met een acuut probleem. Als dat probleem is opgelost is het de uitdaging om het achterliggende probleem boven tafel te krijgen en daar de aandacht naar te verleggen. We zoeken continu naar een duurzame verbetering voor onze klanten. Een mooi voorbeeld hiervan is dat we de mogelijkheid bieden om op interim basis te bouwen aan een gedegen personeelsbeleid bij klanten die nog net geen eigen hr-professional kunnen of willen aannemen.’ 

Rugzak
Voor alles geldt dat de mensen van De Beer hun klanten kennen, ze zitten met een rugzak vol informatie aan tafel. En dat leidt tot een totaalaanpak waar de ondernemer garen bij spint. Op tijd je zaken regelen, voorkomt ellende achteraf. Dat is de kracht van De Beer.

HRM
Om gek van te worden, al die regels en wetten waar je rekening mee moet houden als je personeel in dienst hebt. Dat begint zelfs al voordat je iemand in dienst hebt, bij de werving en selectie. De Beer verzorgt niet alleen volledige salarisadministraties, maar adviseert ook op alle P&O-vraagstukken.

Estate planning
Samenwonen, kinderen krijgen, schenkingen, een bedrijf starten of juist overdragen. Scheiding, overlijden. Heel veel gebeurtenissen hebben juridische en fiscale gevolgen. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen bij een partij die goed op de hoogte is van jouw situatie en wensen. Zodat ingrijpende gebeurtenissen geen onbedoelde en nare effecten hebben.

Corporate Finance
Het aankopen of juist verkopen van een onderneming vergt nogal wat. De Beer zoekt met de ondernemers mee naar een verkopende of aankopende partij, ze begeleiden het gehele proces. Alles om de juiste deal te sluiten.

Tekst: Jenneke de Roij
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's