IPCO Process Systems: Ik wilde iets voor mezelf doen

Gezondsheidsrages en nieuwe eisen rond voedselveiligheid hebben de chocolademarkt in beweging gebracht. Tot genoegen van Frank Laurijssen. De managing director van chocolademachinebedrijf IPCO Process Systems verveelt zich namelijk nogal snel.


Uitgave: Mei-Juni 2019
Thema’s: Machines Maakindustrie Food Samenwerking

‘Ik ben van een chocoladeliefhebber geëvolueerd tot iemand die bijna nooit chocolade eet. Als je iets maar vaak genoeg ruikt of proeft, dan vervaagt de interesse. Gelukkig is het geen voorwaarde om mijn werk goed te doen.’ Aan het woord is Frank Laurijssen, managing director van IPCO Proces Systems. Het bedrijf maakt chocolademachines en levert die aan klanten over de hele wereld. Bij IPCO is, tegen de verwachtingen in, maar weinig chocolade te vinden. Dat wordt bij de klanten gemaakt. Frank: ‘Ik heb het vak vanaf de vloer geleerd. Ik begon zo’n dertig jaar geleden. Mij werd gevraagd om productontwikkeling te doen in de chocoladefabriek. Van huis uit ben ik werktuigbouwkundige. Enerzijds moet je dan weten hoe metaal en motoren werken, maar je moet ook kennis hebben van chocolade. Hoe moet je het behandelen voor je er iets anders van kunt maken? Die combinatie was uniek.’

Kriebelen
‘Binnen verschillende bedrijven heb ik carrière gemaakt, maar op een gegeven moment begon het te kriebelen. Ik wilde iets voor mezelf doen. Toen ben ik begonnen met een engineering bedrijf in chocolademachines. Dat heeft zich ontwikkeld tot wat het nu is. We zitten voor 75 procent in chocolademachines en voor 25 procent in andere food-gerelateerde machines, zoals koffievriezers en karamelkoelers. In september 2015 is het bedrijf overgenomen. Inmiddels zijn we 100 procent eigendom van IPCO AB. We maken deel uit van een familiebedrijf met 650 werknemers, maar we zijn wel volledig verantwoordelijk voor onze eigen bedrijfsvoering.’

Minder vet
Chocolade is een leuk product, erkent Frank. ‘Iedereen kent het en bijna iedereen wordt er blij van. Chocolade wordt meestal geassocieerd met leuk en lekker. Zo kom je gemakkelijk met iedereen in gesprek.’ De chocolade-industrie is wel een conventionele markt. Frank: ‘De chocolademarkt bestaat heel lang en kent weinig innovatie. De laatste vijftien jaar worden er eindelijk wat vernieuwingen doorgevoerd. De variëteit in het product neemt toe. Dat komt onder meer doordat gezondheid zo belangrijk is geworden. Producenten willen minder suiker en vet gebruiken. Dat heeft invloed op de machinebouw. Als je minder vet gebruikt, wordt de chocolade stugger. Het is dan lastiger om het te verpompen. Daarnaast speelt voedselveiligheid een steeds grotere rol. Het kwaliteitsniveau van  voedingsmiddelenmachines gaat in de richting van die in de farmaceutische industrie. Certificering is dagelijkse praktijk geworden.’

Steeds dikker
De verkoopcontracten van voedselverwerkende machines worden ook steeds dikker. ‘Vroeger maakte je afspraken op twee A4’-tjes. Pas verkochten we een koffiemachine, daar lag een contract van vijftig pagina’s onder. Daar hebben we vier weken over onderhandeld. Het is een hoop werk, maar ik vind het goed dat er zo wordt gehamerd op voedselveiligheid. Ik durf tenminste altijd met een gerust hart te eten. Met zoveel controle kan er weinig misgaan.’ Frank vertelt verder: ‘We hebben altijd heel goed naar onze klanten geluisterd en naar de markt gekeken. Daardoor waren wij, als relatief klein en jong bedrijf, in staat onze concurrenten de loef af te steken. Juist omdat wij kleiner zijn, zijn we flexibeler. Onze productrange is ruimer dan die van grote bedrijven. 60 procent van onze machines is klantspecifiek. Het gebeurt maar zelden dat hier twee dezelfde machines de deur uitgaan.’

Snel verveeld
De komende jaren wil Frank IPCO doorontwikkelen en voorop blijven lopen in de markt. ‘Als je zo’n twintig jaar geleden een chocoladeproduct bedacht, dan verkocht zich dat vanzelf. Op het gebied van chocoladedecoratie was er bijvoorbeeld niet zoveel. Alles was een hit. Tegenwoordig is dat veel moeilijker. Veel is al bedacht en er wordt veel gekopieerd.’ Toch vindt Frank nog altijd veel uitdaging en voldoening in zijn werk. ‘Ik ben iemand die vrij snel verveeld is. Daarom heb ik steeds een uitdaging nodig. In de werkplaats staat nu een machine met daarop twee verschillende doseerapparaten. Die hebben we op maat gemaakt. Dat was wel even een challenge. Als die straks klaar is, ben ik weer toe aan een nieuwe uitdaging.’ 

Rust
‘Research & development vind ik het leukste onderdeel van mijn werk. Ik kom zelf vaak met nieuwe ideeën. Die doe ik bijvoorbeeld op bij onze klanten. Normaal kom ik dagelijks wel een keer in de werkplaats, maar als we iets ontwikkelen, loop ik wel vijf keer binnen. Privé heb ik niet zoveel uitdaging nodig. Eerder het tegenovergestelde. Ik wil wel altijd iets doen. Op vakantie de hele dag op het strand liggen, is niks voor mij. Ik ga graag duiken met mijn dochter. Zo kan ik ontspannen. Niemand kan dan tegen je praten. Er is alleen rust en je eigen ademhaling.’

De chocolademachines van IPCO
Met de machines van IPCO Process Systems maken chocoladefabrikanten halffabrikaten. Dan moet je denken aan chocoladechunks die je in ijs, cereals en American cookies vindt. Daarnaast heeft IPCO productielijnen voor chocoladedecoraties. En er zijn ook machines waarmee vloeibare chocolade in blokken van vijf kilo worden gegoten. Die blokken worden
op transport gezet, naar landen verder dan West-Europa waarnaar geen vloeibaar transport mogelijk is.

Tekst: Raquel Mourik
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's