Chemical Marketing Concepts: Geen sportschool meer nodig

‘Met grote distributiecentra naast de deur is het vinden van personeel soms best een lastige opgave. Toch weten we hier gelukkig in te slagen: de werkzaamheden zijn niet alleen afwisselend, maar vanwege de grote variatie aan grondstoffen ook uitdagend. Je moet je koppie blijven gebruiken’, aldus Huub Kleintjes, managing director van Chemical Marketing Concepts.


Uitgave: Mei-Juni 2021
Thema’s: Chemie Chemische industrie Leukste werkgever Scheikunde Industrie

Het magazijn van CMC heeft 4.000 m2 opslagruimte en staat vol met zowel ongevaarlijke als gevaarlijke stoffen. Op de verpakkingen prijken ingewikkelde ingrediëntennamen, die bijvoorbeeld achterop het etiket van een shampoofles staan vermeld. ‘We produceren deze chemische stoffen niet zelf, maar pakken de bulkverpakkingen om tot monsters voor onder meer de personal care-branche en de cosmetica-, verf-, inkt- en waterzuiveringsindustrie’, legt Huub tijdens een rondleiding uit.

Interne opleiding
Bij CMC werken 44 mensen. ‘Een fijn, ongedwongen en behulpzaam team’, meent Huub. In het magazijn dragen alle medewerkers, afhankelijk van met welke stoffen er wordt gewerkt, mondmaskers, veiligheidsbrillen en beschermende kleding. Elk van hen is intern opgeleid. Huub licht toe: ‘Per gevarenklasse wordt er een cursus gegeven. In totaal zijn dit er zeven: van giftige, brandbare tot oxiderende stoffen. Ieder level heeft zo haar eigen regels en voorschriften. Zo groei je steeds verder door in het bedrijf en krijg je gaandeweg meer taken en verantwoordelijkheden toebedeeld’, vertelt Huub.

Gefocust
En dat is precies wat het werken bij CMC zo aantrekkelijk maakt. Dat vindt ook Matthew Orij. Sinds twee jaar is hij binnen het bedrijf werkzaam in het productieteam waar hij chemicaliën ompakt. ‘Binnenkort start ik met de opleiding voor level 7, de hoogste gevarenklasse. Hierna mag ik met iedere chemische stof werken binnen het bedrijf.’ Onlangs is Matthew leermeester geworden. ‘Ik vind het superleuk om mijn kennis over te dragen en mensen aan te sturen. In de toekomst hoop ik door te groeien tot coördinator.’ Ook de combinatie van fysiek en mentaal bezig zijn, spreekt hem erg aan. ‘Je moet continu gefocust zijn; je werkt immers met gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het sjouwen van drums en vaten een welkome afwisseling. Ik heb geen sportschool meer nodig!’, lacht Matthew.

Vraagbaak
Imre Csizmazia ervaart eveneens de nodige afwisseling tijdens zijn werkzaamheden als shipping specialist in het expeditie team. ‘Ik verzorg het laatste deel in het orderproces: de verzending met de juiste vrachtdocumentatie. Elk land heeft weer andere invoerrechten en deze wet- en regelgeving verandert regelmatig. We draaien hier nooit op routine. Iedere order is een mini-project.’ Afgelopen januari is Imre begonnen en hij heeft al diverse cursussen doorlopen. ‘Het is mijn doel om zo snel mogelijk alle kennis tot me te nemen en mezelf onmisbaar te maken binnen de organisatie. Ik wil een echte vraagbaak zijn en mijn kennis delen.’ Het contact met zijn collega’s vindt Imre prettig. ‘Ons team bestaat uit een mooie mix aan leeftijden en achtergronden. Er is een open en behulpzame cultuur; je mag alles vragen. En als het nodig is, wel twee of drie keer.’

Waardering
Axel van Wijk is sinds ruim twee jaar werkzaam in het team orderbeheer. In deze functie vindt hij de nodige uitdaging. ‘Ik heb veel contact met klanten per mail of telefonisch, ook internationaal. De steeds veranderende regelgeving napluizen is een hele puzzel, waar ik als troubleshooter graag mijn tanden inzet.’ De waardering die Axel voor zijn werk krijgt, motiveert hem enorm. ‘Ik zet graag een stap extra en dat wordt gezien. Je krijgt hier niet alleen iets te horen wanneer je het niet goed doet, maar ook als dit wél het geval is. Zo krijg ik regelmatig complimenten en steeds meer verantwoordelijkheden.’ Axel ambieert uiteindelijk een managementfunctie binnen het bedrijf. CMC is nog steeds groeiende en ik hoop me in dezelfde lijn verder te ontwikkelen. Maar voorlopig hoef ik me zeker niet te vervelen. Ik leer nog iedere dag; het woord routine kennen we hier niet!’

Tekst: Linda Groothuijse
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's