Haans Autoschades: Verzekeraars sturen de markt aan

De autoschadeherstelbranche heeft het op dit moment zwaar te verduren. De omzet van deze branche is in 2011 met 8,7 procent gedaald (bron: Amice/AB Z). Niet alleen het aantal schades neemt af, maar ook het gemiddelde schadebedrag. Dit laatste wordt veroorzaakt door teruglopende uurtarieven en onderdelenmarges, maar ook door meer reparatie en minder vervanging van onderdelen.


Uitgave: Maart-April 2012
Thema’s: Autoschadeherstelbedrijf

We praten over deze ontwikkelingen met Bart Haans van Haans Autoschades, al meer dan 50 jaar een begrip in Tilburg en omstreken. Ondanks de huidige tendens stijgt bij dit familiebedrijf het aantal te repareren schades nog steeds. Hun geheim? Inspelen op ontwikkelingen in de markt, extra service, transparantie en een werkplaats die als een goed geoliede machine loopt. De geschiedenis van Haans Autoschades gaat 54 jaar terug. Vader Jos begint eind jaren vijftig met het verhuren van auto’s vanuit de Koestraat in Tilburg. Bart Haans: “Om de kosten te drukken ging mijn vader schades zelf repareren. Dit bleek erg lucratief te zijn, waardoor hij zich al snel volledig toe ging leggen op schadeherstel.” Bart is als klein kind al gefascineerd door alles wat met auto’s te maken geeft. Na jarenlang te hebben gewerkt in de werkplaats van het bedrijf, neemt hij in 1998 het stokje van zijn vader over. “Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een pand van 3.300 m2met een ultramodern machinepark, 29 medewerkers en 4200 reparaties op jaarbasis”, vertelt de directeur enthousiast.

Kosten besparen
Bart Haans houdt de ontwikkelingen binnen de schadeherstelbranche nauwlettend in de gaten en speelt hier met zijn bedrijf adequaat op in. “Verzekeraars hebben een groeiende invloed binnen de schademarkt. Zij bepalen door een strakke schadesturing vaak bij welke bedrijven auto’s hersteld worden. Verder streven verzekeraars ook een vermindering van de totale schadelast na, en worden wij beoordeeld op gemiddelde schadebedragen. Dit heeft tot gevolg dat uurtarieven en marges op onderdelenonder druk staan. Reparaties moeten zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden zonder dat dit ten koste gaat van de reparatiekwaliteit. Waar mogelijk proberen we onderdelen te repareren in plaats van te vervangen. We zetten kostenbesparende methodes in zoals kunststofreparatie en deelreparaties. Dit werkt in het voordeel van onze opdrachtgevers, doordat het gemiddelde schadebedrag daalt.” Haans verwacht dat deze tendens nog een aantal jaren zal voortduren. “Ik vrees dat er de komende tijd in onze branche een aantal bedrijven zal verdwijnen, omdat het werk onvoldoende rendabel wordt voor schadeherstellers die kleine aantallen auto’s repareren. De investering, noodzakelijk om per schadegeval kosten te kunnen besparen zoals nieuwe gereedschappen en opleiding van mensen, kan alleen terugverdiend worden door een constante druk op de ketel.”

Transparantie
Haans Autoschades is aangesloten bij ABS Autoherstel, met 96 individuele ondernemers de grootste keten van autoschadeherstellers in Nederland. Het bedrijf doet zaken met alle verzekeringsmaatschappijen en een groot aantal leasemaatschappijen en fleetowners. Het rendement staat dan wel onder druk, maar de samenwerking levert het bedrijf ook  voordelen op. “Het zorgt voor continuïteit. Wij repareren zo’n 80 auto’s in de week, een aantal dat nog steeds stijgende is.” Wat maakt Haans een aantrekkelijke partner voor deze maatschappijen? “Wij bieden hen volledige transparantie. Elke schade wordt vastgelegd in een dossier, dat onder meer foto’s van reparaties en inkoopfacturen van onderdelen bevat. Daarnaast zijn we voor de maatschappijen een verlengstuk naar de klant toe. Daarom zorgen we voor een goede uitstraling. Iedereen wordt aan onze receptie keurig ontvangen met een lekker kopje koffie.”

pag 7 Haans inzet
Vier jaar garantie
De drijvende motor achter het schadeherstel bedrijf zijn volgens Haans de medewerkers. “De uurvergoeding is onder de huidige druk gedaald. Toch is het werk voor ons rendabel, doordat ons team zo goed op elkaar is ingespeeld. De demontage-specialisten, plaatwerkers, voorbewerkers en spuiters vormen samen een goed geoliede machine. Wij hebben weinig verloop. En door continu te investeren in zowel scholing van vakmensen als reparatietechnieken zijn we ook klaar voor de toekomst.” Kwaliteit heeft Haans hoog in het vaandel staan, maar hij biedt zijn klanten graag nog meer om zich te onderscheiden. Er zijn immers meer goede schadebedrijven. “Ik heb geïnvesteerd in een uitgebreide vloot leenauto’s, waar onze klanten gratis gebruik van kunnen maken. Van een Fiat 500 en bestelbus tot een Golf VI en BMW Cabrio, van automaat tot schakelauto. Zelfs een rijschool kan bij ons terecht, want wij hebben een auto met dubbele bediening ter beschikking.
Daarnaast bieden we onze klanten vier jaar garantie op de reparatie en ontlasten wij hen door alles rechtstreeks met de verzekeraar te regelen.” Tevens zet Haans in op extra  service. “De klant krijgt zijn auto helemaal tiptop terug: gewassen, gezogen en gezeemd. En na elke reparatie vindt de klant een potje lak in de kleur van de auto. Ook worden de inmiddels befaamde Haans pepermuntjes standaard in ieder dashboardkastje gelegd.”

Passie

Dat de passie voor auto’s in de genen zit, blijkt wel uit het feit dat de derde generatie inmiddels in de startblokken staat om verder te gaan in het familiebedrijf. “Mijn 18-jarige zoon Robbert is erg gedreven en is vaak in de werkplaats te vinden. Zodra hij zijn Havo-diploma op zak heeft, gaat hij een opleiding Autotechniek volgen. Later zal hij in de zaak komen werken. Ik weet zeker dat ik in hem een goede opvolger heb gevonden. Als hij over auto’s praat, zie ik namelijk dezelfde speciale twinkeling in zijn ogen.”

< Alle thema's