Topdirection: P&O-afdeling op afstand

Een ruime blik op personeelszaken, vanuit een daadkrachtig trio. “Klanten ervaren ons als een P&O-afdeling op afstand”, aldus Henk van Gils, directeur Topdirection P&O diensten.


Uitgave: Maart-April 2012
Thema’s: Personeel & Organisatie Adviesbureau

“Ik zeg weleens: we zouden het liefst tot 22.00 uur willen werken”, begint Henk van Gils, directeur Topdirection. “Gewoon omdat we weten dat een ondernemer vaak in de late uurtjes op zoek is naar: hoe voer je een functioneringsgesprek, hoe pak ik een probleem met mijn personeel aan?” Reden waarom Topdirection flexibel is in bereikbaarheid. Een MKB onderneming ontbeert regelmatig kennis van P&O. Het besef dat personeel belangrijk is, is binnen de meeste bedrijven wel aanwezig, maar ze weten niet altijd hoe  personeelszaken handen en voeten te geven. “We triggeren mensen graag om eens over die zaken na te denken. Let eens op je leeftijdsopbouw bijvoorbeeld.”

Op afroep
Een groot bedrijf heeft een afdeling HR waar je als manager je probleem laat regelen. Henk: “Wij doen hetzelfde voor het MKB, dat zo’n afdeling ontbeert of waar de boekhouder er een gedeelte bij doet. We bundelen de diensten betaalbaar en soms gewoon op afroep. Vanochtend heb ik bij een ondernemer een functioneringsgesprek begeleid. Ik spring dan even bij zodat de klant geholpen is. Wij bouwen op die manier een relatie op waardoor de klant ons ervaart als een P&O-afdeling, maar dan op afstand.”

Alle drie experts
“Tijdens een werkoverleg merk je duidelijk dat we alle drie een verschillende insteek hebben”, vertelt Johan van den Berg. “We belichten allemaal een andere kant en kunnen zo breed adviseren.” Henk zit aan de kant van de ondernemer, cultuur, reorganisatie, wat meer de O-kant binnen P&O. Johan brengt de menskant in, het inzicht in bedrijven, bedrijfsvoering, positionering van mensen. Ramon de Visser zit meer aan de juridische, inhoudelijke kant en subsidiemaatregelen.

Spanningsveld
“We hebben onlangs een complete reorganisatie begeleid”, vertelt Johan. “Tot aan het kantongerecht kunnen we het gehele proces begeleiden.” Henk vult aan: “Het probleem is vaak niet eens zozeer dat er mensen weg moeten, maar de groep die overblijft. Daar is het spanningsveld vaak nog groter. Hoe zorg je ervoor dat degenen die blijven weer de motivatie en het vertrouwen in het bedrijf terugkrijgen? Daar hebben we begeleidingstrajecten voor en we ondersteunen het management erbij.” Ramon: “We hebben een aantal aanvragen van innovatiesubsidies voor ondernemingen ingediend en hebben onlangs te horen gekregen dat de eerste is toegekend.”

< Alle thema's