Meubelstoffeerderij Smits & Van Ree: Beslissingen nemen we altijd samen

Complete metamorfoses van erfstukken, maar ook projectstoffering van een winkel. Bij meubelstoffeerderij Smits & Van Ree zit u beter.


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Interieur

Niels en Monique van Ree gaan rustig zitten voor een gesprek over hun bedrijf. Over het stofferen van meubels, kasten, wanden tot en met revalidatieproducten als rolstoelen. Over het werken voor interieurbouwers en het bekleden van materialen voor winkels als Sacha Shoes en Swarovski. “Het leuke is dat je in het buitenland ineens spullen van jezelf tegenkomt”, vertelt Niels. Ook kantoorstoelen, wachtbanken, balies en aanverwante meubels gaan als nieuw de deur weer uit. En daar valt voor de opdrachtgever een flinke besparing te realiseren. Meubelstoffeerderij Smits & Van Ree is ontstaan uit hun eigen zaak, die ze bijna twintig jaar lang in Tilburg runden. Daarna verhuisden ze naar Moergestel, waar ze zijn samengegaan met meubelstoffeerderij J. Smits. Ze richten zich zowel op de zakelijke als de particuliere markt, in meubel- en revalidatiestoffering.

’s Avonds naar klanten
“Ik wist al vanaf de derde klas van de basisschool dat ik het vak in wilde”, vertelt Niels. “Mijn vader had een meubelzaak. Met hem ben ik naar een meubelstoffeerder geweest, en was meteen helemaal verkocht. Ik heb alle ambachtsdiploma’s gehaald en doe het werk nog steeds elke dag met veel plezier.” Niels en Monique doen alles samen. Niels: “Je moet er samen achter staan. Doordat Monique het werk kent, heeft ze er begrip voor dat ik ’s avonds nog naar klanten ga.”

Chaisse longue in wit leer
“Uiteindelijk kunnen we alles stofferen”, zegt Niels, wijzend op een foto aan de muur van hun kantoor. “Dat is een open (gas) haard, bekleed met leer. We krijgen vaker dit soort bijzondere aanvragen. Voor een jacht hebben we een tafel met roggenvellen bekleed. Dat was heel specialistisch werk.” Monique: “Mensen hebben vaak het idee dat stofferen duur is vanwege de arbeid, maar heb je een kwalitatief goed meubel, dan kan het opknappen ervan heel lonend zijn. Zo is het herstofferen van bijvoorbeeld een Leolux bank veel goedkoper dan datzelfde model nieuw aanschaffen.” Sommige meubelstukken die ze opknappen, worden bijna kunstwerken, zoals een chaisse longue die ze onlangs onder handen namen. Monique: “In wit leer met Swarovskiknopen. Iedereen hier bleef ernaar kijken, zo mooi is ie geworden.”

< Alle thema's