Van Esch Groenvoorzieningen: Tegen de stroom in

In Brabant is van Esch Groenvoorzieningen een begrip. De inrichting en het onderhoud van de ruimte rondom huizen, bedrijven, scholen en andere overheidsinstellingen lijken onlosmakelijk verbonden te zijn met de donkerrode bedrijfskleur van Van Esch Groenvoorzieningen. Toch is dit slechts een deel van hun activiteiten. Je hoeft echt geen overheidsinstelling te zijn om deze groenvoorziener in te schakelen.


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Onderhoud Groenvoorzieningsbedrijf Ondernemen Milieucertificering Facilitaire dienstverlening

Van Esch Groenvoorzieningen vierde onlangs haar 40-jarig jubileum. Een prachtige gelegenheid om te vieren dat het eenmansbedrijf - ooit gestart door Jan van Esch - is uitgegroeid tot een bedrijf met 50 medewerkers en grote overheidsinstellingen als klant. Toch zijn kleinschalige projecten en particuliere tuinen hierdoor nooit in de vergetelheid geraakt. Van Esch Groenvoorzieningen heeft een levendige bedrijfstak, die geheel is afgestemd op het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van het terrein rondom scholen en particuliere woningen.

Doordacht en duurzaam
Martijn Helmer, projectleider Van Esch Groenvoorzieningen: “De laatste jaren vindt in de kleinschalige projecten een verschuiving plaats. Werden we vroeger pas ingeschakeld als de architect zijn ontwerp klaar had, tegenwoordig denken we al vanaf het eerste moment mee. Juist als het om bedrijventerreinen en particuliere tuinen gaat, kunnen we in het ontwerpstadium veel betekenen. We presenteren het ontwerp in 3D. De klant kan dan zelf bepalen hoe hij het hebben wil en ziet hoe het echt wordt. Wij kruipen hierbij in de rol van adviseur. Wat de klant vraagt, blijkt namelijk lang niet altijd te zijn waar hij uiteindelijk voor kiest. Meestal komen we door onze kennis en ervaring tot een beter resultaat. Doordacht en duurzaam. Bovendien wordt het hierdoor wel erg aantrekkelijk om met ons in zee te gaan. Hij heeft nu ontwerp, aanleg en eventueel onderhoud in een hand.”

Vooruitziende blik
Om de groei van Van Esch Groenvoorzieningen te kunnen volgen, nemen we een duik in het verleden. Hoe kunnen we Jan van Esch, de grondlegger van het bedrijf, het beste typeren? Jeroen van Esch, zijn zoon: “Pa is op de eerste plaats hovenier. Hij kan hard werken en weet alles van tuinen. Maar hij heeft ook een vooruitziende blik. Die combinatie maakte van hem een sterke ondernemer. Zo was hij bijvoorbeeld de eerste hovenier die een hoogwerker gebruikte bij het snoeien van de bomen. Dat werkte sneller en gemakkelijker. En grotere organisaties kregen hierdoor ook vertrouwen in hem.” Enkele jaren later is het bedrijf gevestigd op een uitgestrekt terrein met loodsen, busjes, machines en een kantoorpand in het buitengebied van Berkel-Enschot.

Jong beginnen
Jeroen van Esch: “Ik heb vanaf mijn vijftiende meegewerkt in het bedrijf. Altijd met plezier. Eigenlijk heb ik er nooit over gedacht om ergens anders te gaan werken.” In 2000 neemt hij het bedrijf over. Van Esch Groenvoorzieningen is dan al een groenvoorziener van formaat. “Voor bedrijfstuinen verzorgen we de complete infrastructuur - zowel boven - als ondergronds -, de aanleg en het onderhoud.” De vooruitziende blik van Van Esch senior blijft kenmerkend voor het bedrijf. Van Esch Groenvoorzieningen is altijd in beweging. In 2005 is er plaats voor een tweede man in de directie.

Groei
Sisco van Rijn, inmiddels mede-eigenaar: “Op het moment dat ik binnenkwam waren alle componenten voor groei aanwezig. Van Esch Groenvoorzieningen had 35 jaar ervaring, aardig wat materieel en gemotiveerde mensen. Maar de marktomstandigheden waren uitgesproken slecht. Wilden we verder groeien, dan moesten we tegen de stroom in roeien.” De tweekoppige directie beslist dat zij dat gaat doen. Ze verbetert het materieel waar nodig, biedt alle diensten aan tegen een goede prijs / kwaliteitverhouding, waarborgt de kwaliteit door certificeringen, ontwikkelt machines en investeert - ondanks de zware tijden - stevig in milieuvriendelijk ondernemen. Zij ontwikkelt zelfs een machine die oppervlaktewater ter plekke kan verwarmen, zodat onkruid kan worden bestreden met heet water.

De beloning
Met deze maatregelen groeit Van Esch Groenvoorzieningen in vijf jaar tot de landelijk opererende organisatie die het nu is. Van Rijn: “Het was hard werken en soms ook gokken. Maar we hebben goed gegokt. De zorg voor het milieu is in onze branche niet meer weg te denken. We verwachten dat de overheid binnenkort het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen totaal verbiedt. In dat geval worden wij royaal beloond voor het beleid dat we enkele jaren geleden hebben ingezet.”

< Alle thema's