XOLV: Voorbereid op double dip?

XOLV werd in 2008 opgericht met als doel het werkkapitaal van bedrijven te verbeteren. Het Bossche bedrijf biedt een compleet pakket van producten en diensten aan om het gehele order-to-cash proces onder controle te hebben. “Het risico dat klanten facturen niet kunnen betalen, kan voor bedrijven financieel ingrijpende gevolgen hebben. Wij creëren oplossingen om deze risico’s te beperken”, aldus Paul van Uden, directeur van XOLV.


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Creditmanagement Risicomanagement

XOLV bestaat uit drie bedrijven: XOLV AllCreditZ (XA) intermediair voor kredietverzekeringen en factoring, XOLV Lease (XL) voor leaseactiviteiten en XOLV Werkkapitaalmanagement (XWK) voor alle credit management oplossingen. “Wij richten ons voornamelijk op het middenen grootbedrijf. In Noord-Brabant zijn wij de enige organisatie die zich op deze nichemarkt begeeft. Het complete plaatje dat wij bieden, is echt uniek”, aldus Suzanne van der Horst, directeur van XWK. XOLV werkt internationaal samen met vergelijkbare kantoren. Erik Bolsius, partner van XA: “Bedrijven willen overal kunnen sparren met een specialist op ons niveau. Daarom bieden wij een lokale service in samenwerking met wereldpartners.”

Double dip
De afgelopen maanden merkt XOLV dat de angst voor een double dip toeneemt. Van Uden: “Dit is niet geheel onterecht. Met name het aantal incassozaken zien wij oplopen. Dat is vaak een voorbode van een stijgend aantal faillissementen. Je moet alleen geen paniek creëren, maar wel alert blijven.” Volgens Bolsius is de maatschappij beter voorbereid op een tweede recessie: “Het is voor onze relaties essentieel dat hun afnemers kredietwaardig zijn, zodat zij verzekerd zaken kunnen blijven doen. Tijdig communiceren is hierin belangrijk. Verzekeraars beschikken tegenwoordig over actuelere informatie, waardoor ze het risico beter kunnen beoordelen. Ten tijde van de vorige crisis was dit vaak niet het geval, waardoor kredietlimieten werden verlaagd of zelfs helemaal ingetrokken.” Van der Horst: “Ook wij hebben ons lesje geleerd. Door goed te kijken naar het debiteurenbeheer van onze klanten kunnen wij eerder anticiperen en zaken bespreekbaar maken.” Bolsius vindt dat bedrijven zich goed moeten verdiepen in hun top vijf accounts: “Als organisatie kun je het je niet permitteren dat grote afnemers failliet gaan, want dat kan je eigen continuïteit ook in gevaar brengen. Voor bedrijven die hun debiteurenrisico goed in kaart gebracht willen hebben, bieden wij kosteloos een analyse aan. Hiermee krijgen zij een beter inzicht in welke klanten een risico vormen.”

< Alle thema's