Column Albert Verschure: En? Wat faciliteert u?

Facility management is een term waar u vast al eens van heeft gehoord. Vroeger betrof dit meestal schoonmaak- en cateringdiensten, nu wordt er van alles extern gefaciliteerd; IT, administratie en ook telefoon- en secretariële werkzaamheden. Desondanks merk ik dat vooral kleinere bedrijven twijfelen om er gebruik van te maken. Wat wil de ondernemer? Hij wil geen fulltime secretaresse, maar wel altijd bereikbaar zijn. U kunt wel altijd uw mobiel bij u hebben, maar die staat vast wel eens uit. En wat hebt u aan een parttime secretaresse als de klant buiten haar werktijden om belt? Niets. Bovendien, zo efficiënt en klantvriendelijk is de voicemail nou ook weer niet.


Uitgave: Nov-Dec 2012
Thema’s: Het Nieuwe Werken

Overweeg eens of facilitaire uitbesteding bij u past. De techniek staat immers voor niets. Hoe bereikbaar wilt u zijn? Het idee dat een telefoniste van een secretarieel bureau probeert om u aan de lijn te krijgen of uw klant terug laat bellen als u het druk heeft, is lang niet verkeerd. Daarnaast heeft ze uw bedrijfshuisvesting niet nodig om uw klanten altijd professioneel te woord staan. Vergelijk dit met een ‘eigen’ telefoniste die weinig om handen heeft, soms ziek zwak en misselijk is en geen continuïteit kan garanderen. En tel uit uw winst.

Waar taken uitbesteed worden, komt ruimte vrij. Helaas worden veel ondernemers bij deze gedachte geplaagd door hardnekkige gewoontes. Ze houden vast aan het oude werken met parttime secretaresses of denken dat facilitaire uitbesteding prijzig is terwijl het loon van een secretaresse en het hebben van een eigen kantoor toch ook wat geld kost. Of ze willen perse alles zelf doen en vragen zich ondertussen af waarom ze overspannen zijn.

Beste ondernemers, het belangrijkste van de zaak onthul ik nu pas omdat u daar bij uw overwegingmee moet beginnen. Het gaat erniet om wat ú nodig heeft, maar uw klant. Hij is degene die bediend moet worden. Als u dat van nu af aan in gedachten houdt, kan er met het maken van een goede keuze weinig mis gaan. Die wens ik u dan ook van harte toe.

Albert Verschure, Van Luxemborg & De Kok

< Alle thema's