Column Jean Paul van Bavel: Simpel is niet eenvoudig

Laatst las ik een artikel over een vermogensbeheerder die een nieuw beleggingsmodel had ontwikkeld. Het model hield rekening met een groot aantal factoren zoals het algemene beleggers-sentiment, consumentenvertrouwen, kapitaalstromen, ontwikkeling van de inflatie en noem maar op. Als er een wijziging in een van deze factoren optrad werd hier direct op ingespeeld. vol trots meldde de beheerder dat hij op een dag wel dertig trades deed.


Uitgave: Nov-Dec 2013
Thema’s: Column Vermogensbeheer

bij beleggen spelen inderdaad vele factoren een rol. En toch denk ik niet dat bovenstaand model een succesvol recept is voor het behalen van een goed rendement op langere termijn. sterker nog, ik durf te stellen dat het onverstandig is je alleen maar te focussen op korte termijn trends.


Het gevaar is dat het je blik vertroebelt op de totale structuur van de beleggingsportefeuille. En dat het je verleidt om veel te handelen om kleine winstjes proberen te pakken. veel onderzoeken hebben al aangetoond dat je door veel te handelen geen hóger, maar juist een láger rendement behaalt, alleen al door de kosten van de vele transacties.


Als je een aandeel koopt, beleg je uiteindelijk in een onderneming, en niet in een trend of een economische variabele of iets dergelijks. En het is logisch dat uiteindelijk de prestaties van het bedrijf bepalen wat de koers van het aandeel van dat bedrijf zal doen. Ik ben daarom voorstander van een simpel beleggingsmodel: héél goed weten wat een bedrijf doet en wat de vooruitzichten zijn voordat je erin belegt.


Simpel bedoel ik hier in tegenstelling tot gecompliceerd. Maar simpel is zeker niet eenvoudig. Juist het goed leren kennen van een beursonderneming vergt veel werk en doorzettingsvermogen. En het consistent vasthouden aan je uitgangspunten en je niet van de wijs laten brengen door de stortvloed van dagelijkse informatie vraagt discipline en geduld. Ik ben ervan overtuigd dat juist deze kenmerken tot een mooi resultaat op langere termijn zullen leiden.

Jean Paul van Bavel | directeur vermogensbeheer CapitalatWork Nederland

< Alle thema's