Guido Thys: Wat is je drijfveer?

Het lijkt erop dat we langzaam uit de economische crisis komen. Maar was het wel een kredietcrisis? Inspiratiespreker Guido Thys geeft een haarscherpe analyse van de huidige economische situatie en ondernemen in de 21e eeuw. Hij geeft, op humorvolle wijze, praktische handreikingen om knelpunten in keuzeprocessen te ontdekken en laat u nadenken over uw denkkaders.


Uitgave: Nov-Dec 2016
Thema’s: Ondernemen

Sinds 2009 ging het slechter met de economie. Het consumentenvertrouwen daalde en veel bedrijven hebben de handdoek in de ring moeten gooien. Zo’n kredietcrisis zorgt ervoor dat zakelijk gezien noodzakelijke beslissingen worden genomen. ‘In eerste instantie begint dat op operationeel niveau’, zegt Guido Thys. ‘Daarna worden stappen genomen op tactisch niveau. Denk daarbij aan het opschuiven van investeringen.’ Dat bleek ook niet te werken volgens Guido. ‘De maatregelen die dan genomen moeten worden, schuiven op naar het strategisch niveau.’ Dit heeft echter niet overal het gewenste effect gehad. ‘Ik zeg daarom dat we niet te maken hadden met een kredietcrisis.’

Dwarsdenker

Al meer dan 25 jaar is de van oorsprong Belgische Guido Thys een veelgevraagd spreker. Hij brengt zijn lezingen met humor en zet daarmee toehoorders aan het denken. Meer dan 2200 keer heeft hij lezingen, workshops en seminars gegeven aan meer dan 275.000 mensen. Guido noemt zichzelf een dwarsdenker. ‘Een analyse van de crisis geloof ik wel. Ik bied synthese; ik leg verbindingen. Daarbij heb ik lerarenbloed en gebruik ik humor om alles simpel te maken. Zo lang het nog ingewikkeld is, zijn we er nog niet’, zegt Guido. ‘Ik ga net zolang door tot zelfs de algemeen directeur het begrijpt.’ Op 19 december is hij de gastspreker tijdens de masterclass bij Willem II.

Nieuwe denkkaders

‘We zitten op het moment in een stroomversnelling. Er is een noodzaak tot veranderen op een steeds dieper niveau’, meent Guido. ‘De meeste huidige instrumenten waarmee een crisis kan worden bezworen zijn gestoeld op een wetenschap die al honderd jaar geldt. Jarenlang waren dat bruikbare concepten, maar de wereld is veranderd. Operationele, tactische en strategische maatregelen werken niet langer. Daarmee breng je je bedrijf niet langer terug op het niveau van tien jaar geleden. De funderingen van bedrijven zijn nu nog gebaseerd op verouderde denkkaders en zijn daarmee te log geworden.’

Kansen zien

Guido ziet twee manieren waarop een ondernemer met een crisis kan omgaan. ‘De ene groep ondernemers ziet vooral problemen, terwijl de andere groep vooral kansen ziet.
Een ondernemer van deze tijd moet de actualiteit volgen. Een slimme ondernemer speelt in op vernieuwingen.’ De spreker vindt dat nieuwe denkkaders moeten worden geformuleerd. ‘Dat gebeurt ook al in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Veel onderwerpen staan ter discussie en we kijken naar alternatieven.’ De klantbehoefte blijft naar zijn mening wel altijd hetzelfde, maar ondernemers moeten een manier vinden om in die behoefte tegemoet te komen: kansen zien dus.

Sneuvelen of groeien

Tijdens een crisis sneuvelen er bedrijven, maar er zijn ook ondernemingen die gigantisch groeien. ‘Deze laatste ondernemers hebben kansen gezien. Je ziet ook vaak veel nieuwkomers die hard gaan. Zij zijn al op de nieuwe manier begonnen die bestaande bedrijven nog moeten ontwikkelen.’ Na een crisis zijn er vaak drie soorten ondernemingen te herkennen. De ene is succesvol en krijgt door de lezing van Guido bevestiging dat ze op de goede weg zitten. De ander worstelt nog steeds om de crisis te bezweren en de derde groep heeft al aardig wat dingen aangepakt, maar is er nog niet. ‘Het is nu nog niet de tijd om achterover te leunen en te denken dat je er al bent. Er is al veel veranderd, maar er komt nog veel meer’, waarschuwt de dwarsdenker.

Core-essence

Het doel van zijn lezing is ondernemers te laten nadenken over wat hun core-essence is. Hiermee wil hij een verandering in het denkkader bewerkstelligen. ‘Je hebt corebusiness en core-essence. Corebusiness is wat je doet, maar core-essence is je passie. Dat kan een passie voor mensen zijn of een passie voor een mooi product. Iedereen heeft zo’n drijfveer. ls je weet wat je core-essence is en deze kunt gebruiken om met de snel veranderende wereld mee te gaan, dan is er zeker nog hoop en kan je bedrijf succesvol zijn en blijven. Weten wat je drijfveer is, zorgt er ook voor dat je flexibel kunt omgaan met je corebusiness. Je core-essence zal niet veranderen, net zoals de klantbehoefte ook niet zal veranderen. Als je deze twee weet te combineren, dan kun je alles.’

< Alle thema's