Kent u dat verhaal van de man die fanatiek zijn huis beveiligde? Het zou hem niet overkomen dat zijn tent onverwacht zou worden leeggeroofd, no way. Hij zou het gespuis wel eens een poepje laten ruiken. Dus installeerde hij de meest innovatieve alarmsystemen en liet hij waar mogelijk allerlei dubbele sloten aanbrengen. Ook videobewaking en extra cameraatjes rondom het huis moesten eraan geloven en deden ijverig hun werk. De man waande zich veilig en huppelde onbezorgd door het leven. Totdat hij op een onbewaakt ogenblik zijn achterdeur open liet en boeven met bivakmutsen op hun hoofden de gelegenheid bood om zijn stek leeg te roven. Daar sta je dan met je slimme camera’s.
Rondslingeren
Iets soortgelijks kom ik regelmatig op kantoren tegen. Computers, laptops en iPads worden dagelijks door directie en medewerkers gecontroleerd en beveiligd. Het regent wachtwoorden en inlogcodes. En om ze te onthouden worden weer speciale cryptische lijstjes opgesteld. Daarbovenop worden om de zoveel tijd die wachtwoorden en codes gewijzigd en opnieuw ingevoerd. Vooral volhouden zou ik zeggen, want privacy is nu eenmaal een groot goed. Maar beveiliging van uw apparaten blijft betrekkelijk als u klantendossiers en andere privégevoelige documenten achteloos op uw bureau laat rondslingeren. Die onschuldig ogende paperassen kunnen een makkelijke prooi zijn voor kwaadwillende medewerkers, pakketbezorgers en schoonmakers.
Geheimen uitspuwen
Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming ofwel de AVG op orde is. Maar blijf niet alleen technisch scherp. Wees ook bewust van uw eigen directe omgeving. Zelfs een printer die tijdens kantooruren met een storing kampt, kan diezelfde avond nog grootse geheimen uitspuwen.
Poepie-chique
Beste ondernemer, vol vertrouwen ontvang ik op mijn werkkamer mijn relaties en medewerkers. Mijn bureau is namelijk schoon en safe. Daar valt niets weg te halen. Bovendien, en dat weet u net zo goed als ik, staat zo’n glimmend, opgeruimd directiebureau gewoon poepie-chique.