Column Marieke van Gelder: Logische logistiek


Uitgave: Nov-Dec 2018
Thema’s: Logistiek Advocatuur Ondernemen

Het BOB Debat vond dit keer bij Bol.com plaats. Bol.com en PostNL zijn in Amsterdam een uitdaging aangegaan. Zij willen proberen pakketten binnen twee uur na bestelling af te leveren door middel van een elektrisch aangedreven bakfiets. Een uitdaging, omdat niet duidelijk is wat klanten precies kopen, welke logistieke complexiteit dat met zich meebrengt en hoe groot en vooral hoe efficiënt de leverancier de route kan maken.

Absolute noodzaak
Uiteindelijk is logistiek eenvoudig gezegd ‘de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheid en tegen minimale kosten leveren’. Het voorbeeld van Bol.com laat maar weer eens zien dat in onze snel veranderende maatschappij voor steeds meer ondernemingen een goede logistieke beheersing van processen een absolute noodzaak is. Een ondernemer is altijd op zoek naar het juiste evenwicht tussen kosten en klanttevredenheid, efficiëntie en duurzaamheid, snelheid en veiligheid. Het komt tenslotte aan op ‘de kunst van het slim organiseren’.

Uit het oog
Ook ik ben continu bezig met de kunst van het slim organiseren. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het slim organiseren van een kantoor pas mogelijk is als je de sterktes van je teamleden optimaal gebruikt. Aan creatieve ideeën is er bij ons kantoor geen gebrek, maar hoe we vervolgens op de meest effectieve en efficiënte wijze van het idee naar de uitvoering kunnen komen, vormt vaak nog een uitdaging. We zijn doorgaans dermate enthousiast, dat we direct met het nieuwe idee van start willen gaan, waardoor factoren als tijd, kosten en energie soms uit het oog worden verloren.

Eerst doen, dan denken
Gek dat wij, als advocatenkantoor, waarbij vooral goed nadenken super essentieel is, op dit punt dus eerder doeners en daarna pas denkers zijn. Herken je dat ook binnen jouw eigen organisatie of afdeling dat soms eerst wordt gedaan voordat er goed wordt nagedacht? 

Plan, do, check, act
Binnen ons kantoor zijn we, vanuit het soms (over)enthousiaste doen, daarom op zoek naar een goede kantoormanager die de ideeën die we als ondernemers hebben, gaat toetsen volgens het principe plan, do, check, act. Waardoor we met ons team de sterktes van elkaar optimaal kunnen gebruiken en logische logistiek kunnen bedrijven. 

< Alle thema's