Koning Willem I College: Meer dan een pakje openknippen

Mensen verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl, zo luidt de missie van de Schijndelse cateraar VITAM. Dit sluit naadloos aan bij de opleidingsvisie Dutch Cuisine, waarvan het Koning Willem I College ambassadeur is. De opleider en cateraar ontwikkelden in co-creatie een opleiding voor koks die meer willen dan een ‘pakje openknippen’.


Uitgave: Nov-Dec 2018
Thema’s: Onderwijs Personeel & Organisatie Catering Samenwerking

Het beroep van cateringkok heeft niet bepaald een ‘sexy’ imago: te weinig creatief en te eenzijdig. ‘Onterecht’, vindt Peter Nass, kwaliteit- en conceptcoach van VITAM. ‘Onze medewerkers zijn juist zeer ondernemend. De koks bedenken zelf het menu op de locaties, die variëren van advocatenkantoor tot zorginstelling. Daarbij wordt gewerkt volgens ons duurzame Seizoenenkompas. Hoe dichter we bij het Nederlandse seizoen blijven, hoe meer variatie, kwaliteit en smaak we kunnen bieden in de gerechten.’

Foodpioniers
Op de 220 locaties van VITAM wordt iedere dag vers gekookt. Daarbij worden de koks aangestuurd door een team van foodpioniers. ‘Dit zijn uitmuntende chefs die inspireren en motiveren op culinair gebied. Zo hebben zij nieuwe concepten ontwikkeld zoals Ookworst met 70 procent minder, maar smaakvoller vlees en Nederlandse quinoa’, vertelt Peter. Toen VITAM bij het Koning Willem I College aanklopte om te praten over het ontwikkelen van een opleiding, was er direct een klik. Twan Musters, opleidingsverantwoordelijke kok bij het Koning Willem I College: ‘We zijn de enige opleider die lesgeeft op basis van de principes van Dutch Cuisine. Er wordt met name van Hollandse bodem gekookt, waarbij wordt gelet op de seizoenen. Welke gerechten kun je bijvoorbeeld maken met boerenkool en hoe bereid je die? Daarnaast staan we altijd open voor innovatieve concepten en nieuwe kooktechnieken.’

Volop ideeën
Hélène van Bragt behoort tot de eerste lichting die vanaf januari aan de slag gaat met de eenjarige koksopleiding (niveau 2): ‘Ik ben momenteel werkzaam als assistent-manager bij een bedrijfsrestaurant van VITAM in Eindhoven. Hier kreeg ik volop ideeën, maar ik beschikte over onvoldoende keukenervaring om deze uit te voeren. Toen ik de mogelijkheid om deze koksopleiding te volgen zag, greep ik mijn kans.’ Hélène was niet de enige enthousiasteling; binnen anderhalve week kwamen veertig aanmeldingen binnen. Twan verwacht dat voor de opleiding in de toekomst ook andere studenten worden toegelaten en deze wordt uitgebreid naar niveau 3 en 4. ‘De combinatie van reguliere werktijden én op een creatieve, duurzame wijze met gezonde voeding bezig zijn, maakt deze koksopleiding buitengewoon aantrekkelijk.’

Tekst: Linda Groothuijse
Fotografie: Arnold Reyneveld

< Alle thema's