Koninklijke Luchtmacht: Lid van een team met een missie

‘Soms zijn er bij ons stressvolle situaties waar we direct iets mee moeten. Bijvoorbeeld als een ziekenhuis (extra) medisch gas nodig heeft. Dit zijn de momenten dat we de vruchten plukken van Rogérs werk als reservist. Hij analyseert een situatie snel, zorgt dat we de protocollen volgen en direct kunnen reageren’, vertelt managing director Henri Paulussen over zijn medewerker Rogér Wijnands.


Uitgave: Nov-Dec 2018
Thema’s: De Leukste Werkgever Opleiding en coaching Opleidingen Overheid

Rogér is kwaliteitsmanager bij Linde Healthcare Benelux en reservist bij de Koninklijke Luchtmacht. In het kader van het concept Adaptieve Krijgsmacht en de 5e Generatie Luchtmacht is er plek voor extra reservisten. Hiermee breidt Defensie haar flexibele schil uit. De reservistenpool van de Luchtmacht wordt binnen alle Defensie-onderdelen ingezet. De ene reservist voert taken uit die overeenkomen met zijn civiele baan, de ander kiest ervoor iets compleet anders te doen. Een rechter die als beveiliger vooraan staat tijdens de Dodenherdenking in Amsterdam bijvoorbeeld. De hoofdwerkgever van een reservist plukt er hoe dan ook de vruchten van. ‘Reservisten hebben meerwaarde’, bevestigt Henri.

Groene activiteiten
‘Ik stond altijd al positief tegenover Defensie’, vertelt Rogér. Hij is zestien jaar met veel plezier reservist. ‘De zogenaamde groene activiteiten vind ik het leukst. Zoals een oefening van het Korps Commando’s waaraan ik deelnam. Zij moesten een gebied swipen; dus de mensen, voertuigen en wapens zoeken die er verstopt zaten. Mij vonden ze niet, dat vond ik natuurlijk gaaf. Ik vond het ook bizar om te zien hoe goed militairen zichzelf en materieel zoals tanks kunnen verstoppen.’ Ook de minder spannende opdrachten schenken hem voldoening. ‘Zoals de uitrol van de nieuwe gevechtslaars, waarvoor ik de pasmomenten voor de Groep Luchtmacht Reserve door het hele land coördineerde. Het gaf me voldoening om de blije gezichten te zien van militairen die nieuwe schoenen pasten. Maar eigenlijk is het allermooiste dat je als reservist volwaardig lid bent van een team, een team met een missie.’

Flexibiliteit van beide kanten
Rogér startte bij de Koninklijke Landmacht als soldaat derde klasse. Daarna werd hij korporaal-genezerik. ‘Dit kun je zien als een EHBO’er of BHV’er.’ In 2010 stapte hij over naar Koninklijke Luchtmacht. ‘Daar werd ik stafofficier Logistiek en ICT. Dit was na circa vijf jaar helaas niet meer te combineren met mijn civiele baan. Op dit moment ben ik toegevoegd aan een vlucht, dat is een peloton binnen de Luchtmacht, zodat ik de militaire basisvaardigheden op peil kan houden. Ik kan inschrijven op beschikbare projecten binnen Defensie als ik er tijd voor heb.’ Daarnaast is hij lid van de medezeggenschapscommissie van de Groep Luchtmacht Reserve. ‘Dit kost me enkele dagen per maand. Nu ben ik minder actief, omdat ik de bouw van mijn nieuwe woning begeleid en dit mijn tijd en aandacht opslokt. Het is prettig en positief dat de Koninklijke Luchtmacht mij die flexibiliteit geeft.’ Andersom heeft hij ook de flexibiliteit van zijn werkgever nodig. Rogér solliciteerde twee jaar geleden bij Linde Healthcare Benelux in Eindhoven. Henri vertelt: ‘Het feit dat hij reservist is, speelde niet specifiek een rol in de sollicitatieprocedure, maar we keken wel of hij over stressbestendigheid en flexibiliteit beschikt.’ En laten dat nou net capaciteiten zijn die hij bij Koninklijke Luchtmacht verder ontwikkelt.

Direct aan de slag
‘Defensie en Linde Healthcare Benelux zijn twee verschillende werelden. Bij Linde Healthcare Benelux zie ik toe op de kwaliteit van medische gassen. Ik beoordeel het gehele proces en pas als ik goedkeuring geef, mag een levering de deur uit.’ Daarnaast adviseert en ondersteunt hij onder andere de afdeling Linde Engineering en (ziekenhuis)apothekers bij nieuwbouwprojecten. Waar het capaciteiten betreft, zijn er zeker grote overeenkomsten.  Flexibiliteit, drukbestendigheid, naar een doel toe kunnen werken, analyserend vermogen’, somt hij op. ‘Zowel in mijn civiele baan als binnen de medezeggenschap werk ik met een team. Ik ben flexibel, zowel Linde Healthcare Benelux als de Koninklijke Luchtmacht is geen werk dat alleen binnen kantooruren valt.’ Bij beide werkgevers fungeert hij als geweten op het gebied van wet- en regelgeving. ‘Binnen Defensie heb ik meegedacht aan hoe we om moeten gaan met de arbeidstijdenregelingswet. Mensen moeten voldoende rust kunnen nemen voor ze weer aan het werk gaan. Je wilt immers geen vermoeide chauffeur op een voertuig of een bewaker die moeite heeft om wakker te blijven. Deze wet heeft veel juridische aspecten en dat maakt het een uitdaging om goed uit te voeren.’

Tekst: Sara Terburg
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's