Beleggers balanceren op een koord van ratio en emotie. Enerzijds kijken zij naar financiële ratio’s, balansen en winstcijfers van bedrijven, anderzijds laten zij zich vaak afleiden door de waan van de dag. Nu de aandelenbeurzen sinds de correctie van december vorig jaar een buitengewoon flinke opmars hebben doorgemaakt, zien we het gebruikelijke fenomeen terugkeren dat het aantal doemdenkers weer toeneemt. Zijn er dan nu meer zorgen dan begin dit jaar? Nee, ook in een opgaande markt blijven er altijd zorgen bestaan die beleggers in de greep houden, of het nu gaat om de handelsoorlog tussen de VS en China, de Brexit of de vrees voor een recessie. Ik noem dit ook wel de ‘everlasting wall of worry’.
Kort geheugen
De praktijk is dat we vaak maar een kort geheugen hebben en dat we oude zorgen vergeten waarvoor weer nieuwe zorgen in de plaats komen. Enkele jaren geleden waren we nog volledig in de ban van Griekenland en daar is nu de handelsoorlog voor in de plaats gekomen. De invloed van de handelsoorlog op de aandelenmarkten is tot nu toe echter beperkt gebleven. Ondanks de twee slechte aandelenmaanden mei en augustus zijn de wereldwijde aandelenbeurzen dit jaar gemiddeld met circa 20 procent gestegen.
Achterover leunen
Beleggen is een kwestie van een duidelijke strategie, discipline en een lange adem. Vergelijk het met een ondernemer: als zelfstandig ondernemer heb je ook altijd te maken met zorgen over de markt. Ook al heb je een fl orerend bedrijf. Steeds weer zul je je moeten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Dat geldt ook voor beleggers. Je kunt niet in zelfgenoegzaamheid achterover leunen: een ‘bull market isn’t a peaceful place’.
Rijdende trein
Ook in goede tijden maken beleggers zich zorgen en vragen zich af hoe lang de opgaande markt zal voortduren, mijmerend over de onvermijdelijke volgende correctie. Moet ik winst nemen of blijf ik in de rijdende trein zitten? Als je voor deze keuze staat denk dan nog eens aan de volgende beurswijsheid: ‘Er gaat meer rendement verloren met het wachten op de volgende correctie dan met de correctie zelf.’