Benito: Meer dan pennetjes met logo

Wie zijn bedrijf wil promoten, kan bij Benito rekenen op succes. Dit bedrijf ontwerpt namelijk geen relatiegeschenken, maar promotie-producten. Met een boodschap. Da’s andere koek.


Uitgave: Sept-Okt 2011
Thema’s: Promotions Communicatie

Kromme tenen krijgt hij ervan. Van het woord relatiegeschenk. Zelf gebruikt hij liever de term promotieproduct. Nogal naïef om te veronderstellen dat een onderneming er anno 2011 louter plezier in schept om zomaar cadeautjes weg te geven. Met bijvoorbeeld het veelgeziene logopennetje of -kladblokje. “Een bedrijf wil daar iets mee”, zegt Stephan van Caulil (45), algemeen directeur. “Een dergelijk gebaar richting klanten is echt geen liefdadigheid, maar juist een poging om een specifiek doel te bereiken. Zoals aandacht vragen voor een nieuw product of het kenbaar maken van een naamswijziging. Meer omzet willen of bezoekers naar een beurs halen, kunnen ook redenen zijn. Maar met het lukraak uitdelen van pennetjes kom je er niet. Daar hoort een marketingconcept bij. En dan kom je uit op maatwerk.”

Massahysterie
Ook al zijn het nog steeds bedrijfspennen die binnen de branche het meest verkocht worden, Benito kent de meerwaarde van investeren als het om promotieartikelen gaat. Als voorbeeld verwijst Van Caulil naar de smurfenactie van ‘s lands grootste kruidenier, een aantal jaren geleden. “Zo’n smurf kostte qua productie slechts een paar eurocent”, legt hij uit. “Het effect van die actie was echter massahysterie en een omzetstijging van 7,9%. Een meer dan maximale winst bij een minimale investering. Kijk dus niet alleen naar wat het kost, kijk ook naar wat het oplevert.” Ondanks de grote concurrentiemarkt die de branche kent, weet Benito zich duidelijk te onderscheiden. Het bedrijf trekt steeds meer klanten aan en kent de laatste drie jaar een jaarlijkse groei van dubbele cijfers. “Omdat we totaal anders te werk gaan dan onze collega-bedrijven”, zegt Stephan met klem. “Wij verdiepen ons in de klant. We onderzoeken om wat voor een bedrijf het gaat en wat het bedrijf met een promotieproduct beoogt. Creativiteit en een open blik zijn hierbij belangrijke elementen. Soms weet een klant zelf niet eens waarin hij uniek is of welke boodschap hij wil neerzetten, maar daarin denken we met hem mee. Een promotieproduct is een communicatiemiddel. Het moet een boodschap overbrengen aan klanten.”

pag 67 Benito
Creatieve koppen

Krijg het maar voor elkaar. Toch lukt het ze. Want communicatie, dat is waar goede reclame om draait volgens dit Waalwijks bedrijf dat in 1984 door Stephan samen met zijn broer Eric werd opgericht. Vandaag de dag bestaat Benito uit een team van vijftien creatieve koppen dat zich bezighoudt met het bedenken en realiseren van promotionele artikelen voor bedrijven uit heel Nederland. Dankzij een eigen drukkerij is de leveringstijd snel. Een creatieve mix van originaliteit, de juiste inleving plus het spelen met vorm, kleur en taal, vormen de hoofd-ingrediënten van Benito’s werkwijze. In het ontwerpen van traditionele promotie-producten mag de onderneming zich na 27 jaar absoluut gepokt en gemazeld noemen. Maar in slimme en originele zetten ziet het bedrijf minstens zoveel uitdaging. Wat ongetwijfeld een hoop inspiratie vereist. “Uiteraard”, reageert de geboren en getogen Waalwijker enthousiast. “Het begint al vanaf de eerste seconde dat we met de klant om de tafel zitten. We nodigen hem uit of benaderen bedrijven zelf met passende ideeën. Maar onze inspiratie gaat veel verder. We bezoeken beurzen over de hele wereld en maken gebruik van alle mogelijkheden die internet ons biedt. Dit alles biedt een scala aan associaties waar we met onze kennis op voortborduren. De juiste associatie leidt tot een promotieproduct dat precies doet wat onze klant wil. Aantoonbare effectiviteit is  waar we naar streven.”

Wow-effect
‘Even Apeldoorn bellen’. Wie kent ‘m niet? “Geniaal”, merkt de algemeen directeur over het reclamespotje op. “Deze manier van commercieel denken werkt. Het is herkenbaar, gedurfd en vaak grappig. En het blijft hangen. Dat streven we met onze promotieproducten ook na. Sommige klanten moeten een drempel over, ze zijn gewend om het klein en bescheiden te houden. Dat begrijpen we best. Maar durf ook op te vallen. Vergeet niet dat we momenteel in een beeldcultuur leven. Megaveel informatie dendert ons brein binnen en talloze beelden plakken op ons netvlies. Als je als bedrijf wil scoren, doe dat dan goed. Zorg dat je klanten je onthouden en meer van je willen weten.” Een promotieproduct moet raken, emotie los maken. Benito kiest duidelijk voor het wow-effect. Zoals een mok met een paardenbek erop voor paardenliefhebbers. Wie daaruit drinkt krijgt visueel gezien zelf een paardenbek. Of een bankbiljet gemaakt van een sponsje. Als de spons nat wordt, zet hij uit en wordt de geldstapel groter. Op het bedrijfsadres op industriegebied Eerste Zeine zijn nog veel meer voorbeelden van hun vindingrijkheid te zien. Een modern en smaakvol ingericht kantoor biedt volop ruimte voor ideeën. Benito’s klanten zijn gevarieerd. Van opleidingen in het onderwijs tot pharmaceutische bedrijven. Zij laten het werk vol vertrouwen aan dit ‘ideeënbureau’ over. Benito’s mascotte Archibald, een wit designpoppetje, zegt hierover genoeg. Hij werd ontworpen door het Duitse designmerk Koziol. Archibald ligt relaxed achterover en maakt zich nergens zorgen over. Op zijn buik ligt een kladblokje waarop staat: ‘Ontspan. Wij regelen het.’ Precies dit is wat gebeurt wanneer Benito wordt ingeschakeld.

< Alle thema's