dé Netwerkbeheerder: Communicatie zonder vakjargon

Con van Rijswijk startte 12 jaar geleden zijn bedrijf dé Netwerkbeheerder. Tot die tijd werkte hij bij een grote onderneming waar hij uiteindelijk leiding gaf aan 900 mensen. “Dat was echt teveel”, stelt hij vast. Bij dé Netwerkbeheerder is kleinschaligheid een belangrijk aspect. “We kennen al onze klanten en spreken hen regelmatig persoonlijk.” En communicatie verloopt zoveel mogelijk zonder technisch vakjargon.


Uitgave: Sept-Okt 2011
Thema’s: ICT Netwerkbeheer ICT-ondersteuning

In de communicatie met klanten neemt Con zichzelf als maatstaf. “Ik ben geen techneut, maar moet wel begrijpen waar mijn jongens mee bezig zijn.” En dat is precies wat ondernemers volgens hem van hun beheerder of IT-specialist ook zouden moeten eisen: duidelijkheid door heldere communicatie.

Een DVO
Con startte als ondernemer in de tijd waarin IT groot werd. Con: “Er werd in die periode voornamelijk in vakjargon en over techniek gepraat zodat de gemiddelde luisteraar na twee minuten al niet meer wist waar het over ging. Met vijf medewerkers van mijn toenmalige werkgever ben ik dé Netwerkbeheerder begonnen. Ons uitgangspunt was dat de klant alles moet kunnen begrijpen. Communicatie; daar draaide en draait het bij ons nog steeds om. Mijn mensen communiceren dan ook in het Nederlands.” Zo heet een Service Level Agreement van dé Netwerkbeheerder gewoon een dienstverleningsovereenkomst, een DVO. Termen als server en router behouden hun Engelse benaming. Con: “Sommige termen zijn niet te vertalen.”

Cloud vooral hippe term
De ondernemer constateert dat technisch gepraat weer zeer in zwang is in de ITbranche. Hij schetst: “Iedereen heeft het over de cloud. Het lijkt wel een toverwoord, terwijl het een vrij simpel principe is en het tot drie jaar geleden door iedereen gewoon hosting genoemd werd. Het betekent dat de servers van onze klant in de serverruimte van dé Netwerkbeheerder staan.” Ondernemers moeten er rekening mee houden dat het niet voor ieder soort bedrijf de juiste oplossing is, door alle ophef rond deze hippe wolk vergeten ze dat nog weleens. Zware bestanden zoals technische tekeningen en grote applicaties kunnen beter en sneller op eigen servers binnen het bedrijf beheerd worden. Con: “Je loopt als ondernemer echt niet achter wanneer je niet in de cloud zit.”

pag 61 Netwerkbeh
Gespreide investering

Toch biedt het uit huis plaatsen van hardware, wat hosting dus eigenlijk is, verschillende voordelen. Con somt op: “dé Netwerkbeheerder schaft de hardware aan en de klant betaalt een vast bedrag per maand. En als wij een extra back-up moeten maken of er moet nieuwe software geïnstalleerd worden, is dat goedkoper omdat wij het vanuit hier kunnen doen.” De meeste ondernemers hebben de afgelopen jaren niet geïnvesteerd in nieuwe hardware omdat ze hun geld nodig hadden voor andere, op dat moment urgentere, bedrijfszaken. Door nu hun IT te laten hosten kunnen ze deze investering spreiden en hun IT verbeteren.

Geen websites
dé Netwerkbeheerder is specialist in beheer en netwerkgerelateerde activiteiten. “Wij durven het netwerkbeheer aan te nemen”, merkt Con op. Dat lijkt logisch voor een bedrijf dat dé Netwerkbeheerder heet, maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn. “Voor een vast bedrag per maand houden wij het netwerk van onze klanten stabiel”, legt hij uit. “Veel IT-bedrijven werken op uurbasis en dat spreekt niet iedere ondernemer aan.” Daarnaast blijft zijn onderneming bij de eigen core business. Con: “Dus we bouwen geen websites en trekken geen kabels, voor dit soort zaken verwijs ik klanten altijd door naar betrouwbare partners die dit wel als specialismen hebben. Wel kunnen we onze klanten adviseren over het hele scala rondom de automatisering van hun bedrijf.”

Kansen
dé Netwerkbeheerder heeft naast de Tilburgse vestiging een klein kantoor in Friesland. Con: “We hebben ook veel klanten in het midden van het land, maar een vestiging daar is niet noodzakelijk.” De vraag om een blik in de toekomst te werpen, beantwoordt hij met: “Over vijf jaar zijn we groter in Friesland en groter in Brabant. We zullen altijd blijven hechten aan onze kleinschaligheid. De medewerkers van de helpdesk kennen onze klanten en we halen onze klanten ook regelmatig hierheen zodat ze de helpdeskmedewerkers kunnen ontmoeten en de serverruimte kunnen zien. Een bezoek aan ons bruin café waarderen ze ook altijd zeer.”

Samenwerking Unisoft
Con heeft een duidelijke mening over hoe een IT-bedrijf zou moeten communiceren. Dus kan hij MKB’ers vast een goed advies geven hoe een betrouwbare IT-leverancier en beheerder te vinden. Hij antwoordt: “Bij ons loopt het eigenlijk altijd via-via; tevreden klanten zijn onze beste reclame. Op beurzen zie je ons nog maar zelden. Wij presenteren nieuwe producten en diensten liever op het eigen kantoor.” Daarnaast zoekt Con samenwerkings-partners. Zoals Unisoft bijvoorbeeld. Dit Waalwijks bedrijf is specialist in technische oplossingen voor de retail. dé Netwerkbeheerder en Unisoft kunnen retailers een totaalpakket bieden met onder andere kassasoftware, een glasvezelnetwerk en automatisering. Con: “De retail investeert nog niet zoveel in ICT, dus hier liggen zeker kansen.”

< Alle thema's