Rabobank Tilburg en omstreken: Het idee is dat...

Vol trots geeft architect Theo van Esch een rondleiding aan de Tilburgse Rabobankmanagers Rita de Graauw (Private Banking) en Marc Hoefakker (Bedrijven) door ‘zijn’ Brede School De Boschkens in Goirle. Het gebouw is ontworpen door Theo van Esch en Desiree Vermeer van De Architectuurwerkgroep Tilburg (DAT). Het complex bestaat uit huurappartementen, een basisschool, de buitenschoolse opvang en een kinderdagverblijf. Met een speelplaats en een fietspad op het dak van de school is de architectuur uniek te noemen.


Uitgave: Sept-Okt 2011
Thema’s: Architectuur Banken Financieel advies

“Het is een prachtig ontwerp met een bijzonder lijnenspel en veel lichtinval en kleur. Leuk om eens het resultaat van het harde werken van één van onze vaste klanten te bewonderen”, aldus Rita. Een trouwe Rabobankklant mag Theo van Esch zich zeker noemen. Al vanaf zijn zevende levensjaar heeft hij hier een rekening lopen. “Ik heb zelfs nog mijn eerste spaarpotje en bankboekje bewaard”, vertelt de architect lachend. Trouw zijn zit volgens hem dan ook in de aard van het beestje. “Als ik goed word behandeld en de inhoud klopt, blijf ik klant. Zo heb ik al jaren dezelfde autogarage en bank waarbij ik al mijn financiële zaken onderbreng.”

Vijf cent
Toen Van Esch samen met architect Ton van der Hagen in 1983 DAT oprichtte, was de keuze voor het bankieren bij de Rabobank al snel gemaakt. “Ton zat bij een andere bank, maar wilde graag overstappen. Omdat ik als particulier altijd al tevreden was over de gang van zaken bij Rabobank Tilburg en omstreken, gingen we uiteraard eerst daar op gesprek. Dat beviel goed, dus konden we direct zakendoen.” Hoewel het architectenbureau midden in de crisis van de jaren ’80 werd opgericht, volgden de eerste successen al snel. Met het winnen van een drietal prijsvragen maakte het bedrijf een vliegende start. “Doordat we alles vanuit eigen vermogen hebben opgebouwd, zijn we altijd vrij geweest in het maken van onze eigen keuzes en beslissingen. Ons uitgangspunt is dan ook: de bank heeft ons geld en niet andersom. Wij begonnen ons bedrijf letterlijk met vijf cent in een Strepsilsdoosje, dat we overigens nog steeds hebben. Gelukkig hebben we de wind meestal mee gehad. Dit komt mede dankzij de vele vaste opdrachtgevers. Met hen hebben wij een goede vertrouwensband opgebouwd en dat werpt zeker zijn vruchten af.”

Rabobank pand
Huisbank

Ook de Rabobank investeert graag in een langdurige en duurzame klantrelatie. “Als partner voorzien wij graag in de financiële behoefte in alle levensfasen. We willen er voor onze klanten zijn in zowel goede als slechte tijden”, zegt Marc. Vier jaar geleden deden Theo en zijn zakenpartner Ton de helft van de aandelen van het bedrijf over aan Meggie Bessemans en Walter van der Hamsvoord, de jongere generatie medewerkers van DAT. Van Esch: “Hierbij heeft de Rabobank ons uitstekend geholpen. Zij heeft heel snel de financiering voor hen geregeld. Daarbij draagt de bank ook zelf een risico. Hierdoor weet ik dat er wederzijds vertrouwen is.” Voor Theo vervult de Rabobank de rol van huisbank. “Als ik de economiepagina’s van de krant lees, dan komt zij altijd goed uit de verf. Verder vind ik de bank sympathiek omdat zij diverse sportevenementen sponsort en een bescheiden uitstraling heeft.” De Rabobank streeft het huisbankierschap voor al haar klanten na. “Wij leggen contacten op momenten die er toe doen en proberen vanuit de klant te redeneren. Bij ons is de samenwerking tussen de afdelingen Private Banking en Bedrijven optimaal geregeld. Hierdoor kunnen we na onze advisering en verkoop goed in de gaten houden of het product nog steeds passend is”, licht Rita toe. 

Relatie koesteren
Dankzij voorzichtige investeringen, langlopende contracten en spaarzame uitgaven, is DAT de economische crisis redelijk goed doorgekomen. “2009 was een moeilijk jaar. We hebben moeten inkrimpen, maar wisten uiteindelijk wel ons boekjaar positief af te sluiten”, vertelt de architect. Marc: “Dat is een prima prestatie, aangezien de architectenbranche het zwaar te verduren heeft gehad.” Doordat het architectenbureau de crisis goed heeft doorstaan, is er minder intensief contact geweest dan met bedrijven waarmee het minder goed ging. “Ik begrijp dat de aandacht uitgaat naar bedrijven die het meest getroffen zijn, maar het is fijn om met elkaar in gesprek te blijven. Zo weet de bank nog beter waarmee we bezig zijn en welke kant we in de toekomst op willen”, aldus Theo. Rita erkent dit: “Ook als het goed gaat met een bedrijf, moet je de relatie blijven koesteren. We willen de klant begrijpen, passende aandacht geven, inspelen op de persoonlijke relatie en hem of haar blijven verrassen.”

< Alle thema's