Koos Kluytmans Interieurs: De mens is geen machine

Veel grote bedrijven nemen de consument niet serieus, vindt hij. De kwaliteit sneuvelt waar snelle en goedkope productie plaatsvindt. Jack Kluytmans van Koos Kluytmans Interieurs verwacht dat consumenten op den duur met een tegenreactie komen.


Uitgave: Sept-Okt 2012
Thema’s: Interieur

Het zogenaamde gemak waarmee consumenten leningen konden afsluiten, vindt
hij stuitend. De consequenties van de hoge rentes die vervolgens niet afbetaald kunnen worden zijn namelijk voor veel mensen desastreus. Of neem een  organisatie als webwinkel Zalando die consumenten de mogelijkheid biedt om kleding en schoenen zonder verzend- en retourkosten aan te schaffen. "Zo'n bedrijf ontzegt kleine middenstanders keihard hun boterham en slokt een groot deel van de markt op met spullen die in lage loonlanden gemaakt worden", zegt Jack Kluytmans (43). "Je hebt daarbij als consument niet eens inzicht in de specifieke arbeidsomstandigheden waarin het product gemaakt is. Ik vind dit een slechte ontwikkeling. Zowel voor het bedrijfsleven als voor de arbeidsmarkt."

IQ plus EQ
Kluytmans legt uit dat Japan in de jaren tachtig erg succesvol was door productie zonder tussenvoorraden en minimalisatie van het aantal fouten. "Maar de mens is geen machine", benadrukt hij. "Pas als je ook psychosociale eigenschappen in arbeidsprocessen van belang laat zijn, zullen medewerkers gemotiveerd zijn en met plezier hun werk doen. Behalve het IQ is ook het EQ essentieel om succes te verwerven. Wij leven in een tijd waarbij alles wordt uitgerekend en afgerekend in geld en te weinig op een gedeelde welvaart waarbij talenten worden beloond. Door deze talenten te bundelen kom je juist tot veel meer potentie."

West-Europa
Koos Kluytmans Interieurs biedt een totaalconcept op het vlak van woninginrichting met merken als Leolux, Auping, Luxaflex en Desso. Het familiebedrijf dat sinds 1958 bestaat richt zich qua inkoop voornamelijk op landen in West-Europa zoals Nederland en Duitsland, maar ook Portugal en Zweden. Met een team van in totaal tien medewerkers doet het zoveel mogelijk in eigen beheer waardoor het in staat is om meubels op maat te maken. Vooral 50-plussers en tweeverdieners uit de regio Tilburg en Den Bosch vinden hun weg naar het moderne pand in Oisterwijk dat in 2007 door Wolfs Architecten uit Moergestel gerealiseerd werd. In de smaakvolle showroom van 2400 m² kan de klant  ongestoord winkelen onder één en hetzelfde dak.

pag 65 Koos Kluytmans still

Kentering
Ondanks de huidige tendens om snel, goedkoop en massaal te produceren, verwacht Kluytmans -die sinds 1995 samen met zijn broer Wim (48) directeur/eigenaar is- in de toekomst een kentering. "Consumenten zullen deze manier van handel op den duur niet meer pikken", redeneert hij. "Zij laten vanuit gezond verstand een tegenreactie horen. Zeker nu ethische belangen steeds meer in het gedrang komen zoals bij grote bedrijven die louter vanuit winstbejag handelen. Als de mens geen machine is, dan is de consument dat ook niet. Hij  spaart uiteindelijk liever wat langer voor het product dat hem het grootste  gebruiksgenot zal bieden en koopt zijn spullen zonder probleem in zijn eigen regio. Wat uiteindelijk voor de consument telt is kwaliteit en service. Voor ons is dat nooit anders geweest. Voor onze ouders die deze zaak op poten hebben gezet ook niet."

Talenten
Nog steeds lopen Koos (78) en Corrie (73) geregeld bij de zaak binnen. Corrie
Kluytmans maakt zelfs nog met veel enthousiasme composities van kunstbloemen die in de winkel gepresenteerd worden. "Onze ouders verbazen zich erover hoeveel er veranderd is", aldus Kluytmans. "Niet alleen qua assortiment, maar ook als het om de communicatie tussen fabrikant en klant gaat. Konden zij de zaak destijds naar hun eigen karakter omvormen, tegenwoordig gebeurt dat veel meer conceptmatig. Toch blijft creativiteit een belangrijk aspect van onze werkzaamheden. Creativiteit gedijt bij vertrouwen. Dat vertrouwen schenken wij niet alleen onze klanten, maar ook onze medewerkers. Zij krijgen bij ons de  ruimte om hun talenten te gebruiken. Als zij zich goed voelen bij wat ze doen, resulteert dat in mooie resultaten. Wim doet de inkoop en de werkplanning. Zelf houd ik me bezig met de financiën, personeelszaken en promotie."

Kracht
Ondanks zijn voorkeur voor het nieuwe werken merkt Kluytmans dat een hoop
klanten wantrouwig zijn geworden. Vanuit een defensieve houding stappen zij de
winkel binnen, door internet volledig op de hoogte van prijzen en aanbiedingen. "Geef ze eens ongelijk", reageert Kluytmans begripvol. "Consumenten worden van alle kanten gebombardeerd met reclames als gevolg van prijsoorlogen. Desondanks blijven wij als ondernemers eigenwijs en standvastig in onze visie. Die houdt in dat wij de klant en onszelf serieus nemen. Onze kracht is dat wij klanten een eerlijk verhaal over kwaliteit, herkomst en service bieden. Uit respect en vertrouwen. Alleen zo bouw je een waardevolle relatie met je klant op. Als je ziet dat hij terugkomt omdat je zijn verwachtingen hebt waargemaakt toont dat precies waar ons vak om draait."

Toekomst
Ook Kluytmans is zich bewust van de leegstand n kleinere steden en in dorpen van panden waar ooit familiebedrijven hebben gezeten. Zelfs wanneer het pand eigendom van de familie was, konden sommige ondernemers het toch niet meer bolwerken. Met als gevolg dat zij uiteindelijk hun deuren moesten sluiten. Vandaar onze keuze om nog meer op service en kwaliteit te zitten en ons te richten op klanten die daar de waarde van inzien. De term goedkoop moeten we herdefiniëren naar een goede prijs-kwaliteitverhouding en niet laten afzakken naar een laagprijs. Precies hier ligt ook onze uitdaging voor de toekomst. Ik probeer de consument vrijblijvend en ongedwongen bewust te maken van wat
hij koopt. Met veelal een positief resultaat. Uiteindelijk willen zijzelf ook niets liever dan eerlijke en goede handel."

< Alle thema's