Academy Bartels: Betoverend Concert Hippique

Het prachtige Landgoed Culitsrode waar Academy Bartels gehuisvest is, ademt klasse en liefde voor de ruitersport. Die komt voort uit een passie die de hele familie Bartels deelt. Ieder op eigen wijze. Wanneer de houten poort openzwaait en je de lange oprijlaan van Landgoed Culitsrode oprijdt, waan je je even in een andere plaats en tijd. Stallen en bijgebouwen in een zee van groen en bloemen. Het zou zo maar de set van een romantische kostuumfilm kunnen zijn.


Uitgave: Sept-Okt 2013
Thema’s: Evenementen Entertainment

Directeur Gijs Bartels (38), vertelt dat Academy Bartels uit twee onderdelen bestaat. Academy Events, waar vooral zijn werkgebied ligt. En Academy Dressage, het gedeelte wat zijn zus Imke voor haar rekening neemt. Zowel Imke als moeder Tineke zijn Olympische amazones. Moeder nam viermaal deel aan de Spelen en won tot twee keer toe Olympisch zilver. Imke, ook met Olympisch zilver en WK goud op haar naam, hoopt in 2016 op de Spelen in Rio weer hoge ogen te gooien. Onder haar kundige supervisie reilt en zeilt de trainingsaccommodatie. Terwijl ik een rondleiding krijg langs de 45 stallen en de vier maneges, zie ik jonge ruiters galopperen op indrukwekkende paarden. Op het terrein is ook een gastenverblijf gelegen, dat ruimte biedt aan tien studenten.

Landgoed Culitsrode
De familie mag verschillende leden van het koninklijk huis tot hun bekenden rekenen. Prinses Beatrix maakte meerdere malen bosritten met hen en Tineke vergezelt haar nog altijd graag op evenementen in de paardensport, waarbij ze de koninklijke familie tekst en uitleg geeft. Dat de sport toegang geeft tot een breed netwerk, is duidelijk. Sinds broer en zus het bedrijf in 2000 van hun ouders overnamen, groeide het gestaag. Het twaalf hectare tellende Landgoed Culitsrode, dankt haar naam aan de hoeve die eeuwen geleden op deze plaats stond. Het landgoed is eigendom van de  familie en werd door hen voor een derde aangeplant met natuur. Zodoende kon het gerangschikt worden onder de Natuurschoonwet. Een prachtig decor voor uiteenlopende activiteiten.

Evenementen
Vader Joep Bartels, psycholoog, lector en ondernemer, vormt een inspiratiebron voor Gijs’ ondernemerschap. Met Academy Events verzorgt Gijs bijzondere arrangementen voor bedrijven. Zoals de workshop waarin men leert een tweespan te mennen. Of de clinic Natural Horsemanship, oftewel paardenfluisteren, waarbij het aankomt op contact leggen en empathisch vermogen. Gijs: ‘Het moment dat je ziet dat de gasten het vertrouwen van het paard gewonnen hebben, is altijd bijzonder. En de link met ondernemerschap of een managementfunctie is heel mooi te maken.’ Naast de clinics en workshops, organiseert Gijs jaarlijks twee grote externe publieksevenementen. Het Horse Event op het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne, waarbij alles op het gebied van de paardensport aan bod komt. En het grote Animal Event op de Beekse Bergen, waar iedereen die van dieren houdt zijn hart op kan halen aan demonstraties en informatie over letterlijk ieder huisdier.

Hoefgetrappel op muziek
Het meest tot de verbeelding sprekende evenement, is waarschijnlijk het Concert Hippique, wat Academy Events dit jaar voor de vierde keer organiseert. Dansende paarden op de live gespeelde muziek van een bekend artiest. Verpakt in een boordevolle avond met een viergangen diner gevolgd door het concert, een loterij voor een goed doel en een afterparty. Na Wibi Soerjadi, Trijntje Oosterhuis en Karin Bloemen, zal dit jaar Herman van Veen met zijn orkest acte de présence geven. De samenwerking is intensief, Gijs wordt zelfs betrokken in de muziek die speciaal voor dit concert gecomponeerd wordt. ‘De eerste keer dat ik Herman sprak, zei hij dat het iets moest worden met geluiden van een knallende zweep en het slaan op aambeelden. En tegelijk sprookjesachtig. Een beetje Middeleeuws. De 600 personen die de show per avond bij kunnen wonen, zitten er bovenop. Ze zullen het zand bij wijze van spreken op voelen stuiven.’ Ook Frédéric Pignon, bekend van de Cavalia-shows en Anky van Grunsven werken mee aan de avond. Er zijn nog enige kaarten voor de show verkrijgbaar. Mocht u echter verhinderd zijn, dan kunt u in de nabije toekomst toch kennismaken met Academy Bartels tijdens een BOB Borrel in het nieuwe Koetshuis.

< Alle thema's