Column Ard Smulders: De P van People: modegril of must?

Vroeger leerde ik de vier P’s uit de marketingmix (Product, Prijs, Plaats, Promotie). Hoewel ze tegenwoordig uitgebreid zijn tot zes of zelfs zeven, lijken de drie P’s van People, Planet, Profit juist helemaal ‘hot’ te zijn. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is in en het is allemaal MVO wat de klok slaat.


Uitgave: Sept-Okt 2014
Thema’s: Column Het Nieuwe Werken MVO

Zonder de andere P’s te vergeten staat bij ons ‘People’ erg hoog op de agenda. Je medewerkers zijn immers, naast je klanten, een zeer kostbaar kapitaal van je bedrijf. verwacht je geen ‘nine to five’ mentaliteit dan zul je ook vertrouwen moeten durven geven over de onderlinge afspraken. De juiste balans tussen werk en privé is erg belangrijk om goed te kunnen presteren. Zo zijn er bij ons bijvoorbeeld papa(mama)- dagen ingevoerd, zonder daarvoor loon in te hoeven leveren. Wanneer er iets met een familielid of relatie niet goed gaat is dat reden voor aandacht en wordt er rekening mee gehouden, juist door de medewerkers. 

Verder geeft transparantie over resultaten mijn team inzicht in hoe we ervoor staan en het vergroot de eigen verantwoordelijkheid. En gaat het met ‘het bedrijf’ goed dan deelt men ook mee in de winst. De beste hiërarchie is GEEN hiërarchie terwijl er wel degelijk beslissingen genomen worden, ook over aanname en ontslag, in toenemende mate overigens door de medewerkers zelf. Men houdt elkaar scherp en corrigeert elkaar, communiceert open en de schouderklopjes zijn niet meer alleen afhankelijk van de directie. Kortom, de samenwerking groeit. Dat niet alleen: mensen komen ook beter tot hun recht. Het maakt hen zelfstandiger, verantwoordelijker en loyaler. Ideeën van elkaar worden gewaardeerd en de sfeer verbetert. Men blijft uiteraard ook recht op (bege)leiding hebben, hoe zelfsturend het team ook is. Het vraagt veel van je medewerkers en ook een grote flexibiliteit van jezelf.

In het kader van ‘Het nieuwe (Samen) Werken’ is volgens mij een dergelijke ‘people-aanpak’ een must wil je met je bedrijf over tien jaar nog bestaan en wil je dat ook jonge medewerkers nog voor je bedrijf kiezen. Hoe zit dat bij u? Mocht u mij willen mailen of bellen dan beloof ik u één ding, ik bel of mail u terug.

Wie durft? A.smulders@havl.nl, 06-53974690.

 

< Alle thema's