Column Marion Neggers: Smoesjes


Uitgave: Sept-Okt 2015
Thema’s: Coachen Coachingstrajecten Ondernemen Identiteit

In juli was ik te gast in Fort Meyers, Florida, waar ik in de gelegenheid was een hele dag op te trekken met George Ross. George is al 47 jaar de rechterhand van Donald Trump. Hij schreef een aantal bestsellers en was jurylid bij The Apprentice. We hebben samen veel gelachen en hij deel de zijn successen en missers. Ik was erg nieuwsgierig naar zijn geheim van succes. Wat maakt nou dat hij bepaalde in gewikkelde deals kon sluiten? Wat heeft hij dat iemand anders niet heeft?

Volgens George is het grootste geheim je persoonlijkheid. Wie ben je en hoe kom je over? Straal je zelfvertrouwen uit, dan ben je authentiek. Klinkt logisch, maar kun je dat leren? Kun je leren meer zelfvertrouwen uit te stralen, je comfortabel te voelen in oncomfortabele situaties? Volgens George wel, maar niet alleen. Je hebt iemand nodig die jou kan laten zien hoe jij overkomt op anderen. Die jou laat ervaren welke elementen in je houding en gedrag voor of tegen je werken.

Ondernemers zeggen vaak dat een deal is afgeketst op de prijs, maar is dat zo? Is dat niet een makkelijk excuus, omdat we eigenlijk niet in staat waren de klik te maken of de ander positief te beïnvloeden? Hebben we het lef om te vragen of het enkel de prijs was of dat het misschien toch iets te maken had met ons als persoon? Meestal niet. We blijven binnen ons comfort en zullen proberen het de volgende keer anders te doen. Terwijl we dan niet leren hoe dat anders moet. Dit kost veel tijd en energie. Bespaar jezelf dit door de juiste strategieën toe te passen en te leren hoe je anderen kunt beïnvloeden in plaats van overtuigen.

Als jij wilt groeien, moet je bereid zijn uit je comfortzone te stappen. Voor ondernemers met lef organiseren we op 15 oktober aanstaande een seminar over succes en strategieën. Geen smoesjes meer. Bedenk: ‘Als jij niet weet waar je over vijf jaar wilt staan, dan ben je al daar.’

< Alle thema's