Column Albert Verschure: Op de knieën


Uitgave: Sept-Okt 2016
Thema’s: Koffie

Bij bedrijven wordt er wat af vergaderd, niet normaal meer. Leverde het nou ook altijd maar wat op, maar helaas. Het is inherent aan onze poldercultuur. Uren praten om te praten, het rondje om de tafel doorploeteren en ondertussen niet willen zien dat iedereen zit te gapen en aldoor op zijn telefoon kijkt. Welke ondernemer vindt nu niet dat er te veel en zeker te lang vergaderd wordt? Nou, beste ondernemers, stop dan ook met het geriefelijk faciliteren van het vergaderfenomeen. Maak een einde aan achterover hangen, af en toe wat roepen en besluiteloos eindigen. Werk aan de winkel dus.

Gooi die comfortabele vergaderstoelen de deur uit. De meeste vergaderingen over wie wat moet doen, kunnen gemakkelijk staand bij de koffieautomaat plaatsvinden. Begin vroeg in de ochtend en u bent snel klaar, want deze vergadering duurt welgeteld één bak koffie.  rainstormen doet u buiten werktijd relaxed in een hangmat of op een sofa. Wie
hier niet aan mee wil doen, denkt sowieso niet out of the box en kan maar beter thuisblijven.

Moet er écht info worden uitgewisseld of belangrijke besluiten worden genomen? In deze gevallen is een klapstoeltje en een simpele tafel een uitstekende optie. Zorg er dan voor dat er altijd mensen in het gezelschap zitten die dolgraag op tijd thuis willen eten. Organiseer deze meeting dus aan het eind van de middag zodat het aroma van de aardappelen van het thuisfront hen al tegemoet komt.

En, beste ondernemer, mocht dit niet leiden tot goede resultaten én besparing van tijd en geld, investeer dan in kerkbankjes die de medewerkers op de knieën dwingen en voor wie elke seconde vergaderen te lang duurt. Wie dit te Spartaans vindt, kan het ook anders oplossen: maak de koffie gewoon niet te drinken.

< Alle thema's