Veel woningen en bedrijfspanden worden tegenwoordig voorzien van zonnepanelen. Het kan op termijn immers geld opleveren en het betreft een zeer milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Zonnepanelen zijn wel een forse investering en u wilt natuurlijk bij schade niet te maken krijgen met hoge kosten. Verzeker daarom uw zonnepanelen. Waar moet u op letten?
Allereerst dat er een onderscheid is tussen huurpanden en eigen panden. Indien u een woning of bedrijfspand huurt kunnen de zonnepanelen en de installatie worden meeverzekerd op de inboedel of inventaris als zijnde huurdersbelang. Deze verzekeringen kennen veelal een allrisk of uitgebreide gevarendekking waarmee de belangrijkste risico’s verzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan hagelschade, stormschade, diefstal en brand.
Betreft het een eigen woning of bedrijfspand, dan dient de gebouwenverzekeraar geïnformeerd te worden. De zonnepanelen en installatie zijn aard- en nagelvast gemonteerd en vallen hiermee onder de opstalverzekering. Het kan zijn dat er geen extra premie berekend wordt doordat er dekking tegen onderverzekering is tot een X-bedrag (komt veel voor bij woonhuizen), of uw verzekeraar rekent een geringe premietoeslag in verband met de stijging van de herbouwwaarde van het gebouw.
Let wel op: indien u een oud bedrijfspand heeft waarbij u zonnepanelen en een installatie monteert, kan het zijn dat de huidige gebouwenverzekering niet de gewenste dekking heeft. Oudere bedrijfspanden hebben soms een kale dekking waaronder brand, storm en vliegtuigschade. Hierbij is bijvoorbeeld hagelschade en diefstal niet standaard gedekt. In overleg met uw verzekeraar dient de verzekering aangepast te worden.
En hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? U kunt zich voorstellen dat wanneer de zonnepanelen van het dak waaien, deze schade toebrengen aan derden (materieel of letsel). Tevens kunt u zelf beschadigingen aanbrengen, bijvoorbeeld tijdens het monteren. De meeste gevolgen zijn standaard verzekerd onder een aansprakelijkheidsverzekering particulier of bedrijf. Een korte melding van het aanbrengen van de zonnepanelen en installatie aan uw verzekeraar volstaat meestal. Indien het geen eigen bedrijfspand of woning is en u gaat zelf installeren, geef dit dan aan bij uw verzekeraar.
Kortom; een goede voorbereiding is het halve werk!