Rabobank Tilburg en omstreken: Zelf het heft in handen houden

Een doeltreffende samenwerking tussen de Rabobank en het notariskantoor met als doel de ondernemer ‘rust te geven’. Dolf Baetsen en Ferdy van Meel vertellen over hun integrale aanpak binnen de Vrije Beroependesk. Notaris Desirée Laureij legt het belang van het levenstestament uit dat het plaatje compleet maakt.


Uitgave: Sept-Okt 2016
Thema’s: Sales Samenwerking Banken Financieel advies

Bij de Vrije Beroependesk, een focus in de klantbediening van de Rabobank, is de aandacht geheel gericht op vrije beroepers. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, medisch specialist, notaris, advocaat en accountant. ‘Kenmerkend voor deze beroepen is dat het zakelijke- en privégedeelte zo met elkaar verweven zijn, dat we in onze klantenbediening het klantbeeld integraal onder de loep houden’, zegt Dolf Baetsen, accountmanager Private Banking. ‘Samen met de klant gaan we op zoek naar passende oplossingen voor hun vraagstuk, perfect afgestemd op zijn zakelijke en persoonlijke situatie.’ Bij deze integrale aanpak wordt gekeken naar de wensen en doelstellingen richting de toekomst. Een helder uitgewerkt financieel plan fungeert als blauwdruk op weg naar betreffende ‘stippen aan de horizon’. ‘Het risico dat de ondernemer zich omwille van gezondheidsredenen niet meer kan uiten, kunnen we bancair of verzekeringstechnisch niet afdekken’, licht Dolf toe. ‘Dit kan worden opgevangen in de vorm van een levenstestament. Weten dat dit goed geregeld is geeft de ondernemer rust. Hier streven wij naar.’

Levenstestament
Daarom kiest de Rabobank voor de samenwerking met notariskantoren. Notariskantoor Daamen de Kort van Tuijl Notarissen is er één van. ‘Het levenstestament is een soort noodopvolgingsplan’, zegt notaris Desirée Laureij van het kantoor. ‘De ondernemer kan namelijk onverhoopt te maken krijgen met zaken als overlijden, het krijgen van een hersenbloeding of dementie, waardoor hij zakelijk en privé tegen problemen aanloopt. Maar als je aan het roer staat van een onderneming wil je natuurlijk dat je bedrijf blijft draaien. Dat gebeurt echter niet vanzelf. Denk aan een advocaat die meerdere mensen in dienst heeft of een medisch specialist in een ziekenhuis. Op het moment dat hij geen beslissingen meer kan nemen, stopt alles.’ Desirée zag in het verleden bedrijven kortstondig in financiële problemen komen omdat er niet meer betaald kon worden. Een levenstestament vangt deze vervelende situaties op. Niet alleen om de wensen van de ondernemer op papier vast te leggen, maar ook om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk uitgevoerd worden. ‘Hierin staat bijvoorbeeld wie de volmacht krijgt om in bepaalde omstandigheden beslissingen te nemen’, aldus de notaris. De samenwerking tussen de Rabobank en het notariskantoor is aanvullend en versterkend: mogelijke risico’s worden tot in de puntjes afgedekt.

Vrij gevestigd
‘Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen’, legt Ferdy van Meel uit, accountmanager MKB. ‘Maar een vrij gevestigd ondernemer heeft geen werkgever die de werkzaamheden overneemt. De ondernemer moet dus zelf de nodige voorzieningen treffen. Het integrale adviestraject vanuit de bank is hierin doorslaggevend. We kijken samen naar de keuzes die de ondernemer maakt en wat voor invloed die keuzes hebben op zijn privéleven bij arbeidsongeschiktheid, wilsonbekwaamheid, overlijden of pensionering.’ Veel klanten denken volgens Ferdy vooraf in kant-en-klare eindoplossingen. Dit is heel begrijpelijk. Weinig mensen staan in de bloei van hun carrière stil bij voorvallen die het leven kunnen kruisen. Toch valt het de collega’s van de Rabobank op dat ondernemers zich steeds meer bewust worden van hun kwetsbaarheid. Hetzij omdat iemand in de eigen familie- of kennissenkring iets ernstigs is overkomen met alle gevolgen vandien, hetzij omdat men erover hoort via derden. Op zo’n moment komt het besef dichtbij.

Sluitstuk
De twee specialisten vullen elkaar feilloos aan. Zo richt Dolf zich op de volledige particuliere klantenbediening waarbij hij als regisseur optreedt bij het vastleggen van het financiële plan en is Ferdy de man van het zakelijke gedeelte. ‘We maken kennis met de klanten en spreken samen verschillende scenario’s door’, verheldert Ferdy. ‘Vervolgens vindt het integrale adviesgesprek plaats en verwijzen we de klant voor het levenstestament door naar een notaris.’ Duidelijk is dat de Rabobank veel meer doet dan louter faciliteren. Hier gaat het om echte toegevoegde waarde voor de klant. ‘De markt is niet statisch, maar onderhevig aan veranderingen’, gaat Ferdy verder. ‘Het bieden van integraal advies is nog nooit zo dynamisch geweest.’ Daarom wordt de verwevenheid van zowel het zakelijke- als ook het privégedeelte scherp in het vizier gehouden. De Rabobank doet wat je van een goede adviesbank mag verwachten. Ze is een gesprekspartner die de samenwerking met andere disciplines niet schuwt. In dit geval vormt ze samen met het notariskantoor het sluitstuk van het integrale plan dat de ondernemer inzicht en rust moet bieden, op weg naar de toekomst.

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's