Column Albert Verschure: Een helse uitdaging


Uitgave: Sept-Okt 2018
Thema’s: Accountancy Administratie Adviesbureau Zakelijke dienstverlening Producties

Tesla weet hoe ze het moet doen. Tesla is een onderneming met lef. Met een geheel nieuwe markt en een super geautomatiseerde productielijn. Geniaal en baanbrekend. Maar ondanks enorme investeringen moet ze natuurlijk wel de eindstreep halen. De vraag is of haar dat gaat lukken. Wat denkt u?

Kloppende hart
We kunnen er niet omheen, de automatisering en robotisering rukken op. Zo stond ik laatst oog in oog met een magazijn van een groot productiebedrijf dat haar weerga niet kent. Het kloppende hart van het bedrijf werd perfect en razendsnel door machines beheerd. Elke nieuwe inkomende order, eender wat het was of waar het zich in de ruimte bevond, werd door stalen armen foutloos gepickt en verwerkt. Mensen zijn niet eens welkom daar in het heiligdom der robotten. Wij missen nu eenmaal de perfectie en onverstoorbaarheid die vernuftige machines eigen is.

Behapbaar
Ik begrijp dat u deze innovatie ook wel ziet zitten op uw productieafdeling. Maar weet waar u aan begint. De vlucht van automatisering en robotisering gaat snel, wordt sneller beter en sneller goedkoper. De terugverdientijd van de investering is dus relatief heel kort en de impact is groot. Dat zijn risico’s waar u rekening mee moet houden. Hoe kleiner een bedrijf, hoe lastiger. Behoud overzicht en zorg ervoor dat elke verandering behapbaar blijft. U hoeft ook niet meteen alles te automatiseren, want uiteindelijk moet elke verandering op termijn voordeel opleveren.

Sla niet door
Verlies u dus niet in de waan van de dag. Sla niet door in automatisering. En voel u vooral niet nietig of jaloers als u naar Tesla kijkt. Ondanks de investeringen van de steenrijke Musk en zijn kompanen, staat Tesla momenteel voor een helse uitdaging. Ondertussen draait uw handmatig- of semi-geautomatiseerde productiebedrijf dagelijks naar behoren en lijdt u in tegenstelling tot Tesla geen verlies. Risico’s nemen hoort bij ondernemer zijn, mee eens. Maar ‘t moet wel leuk blijven.

< Alle thema's