Soms vallen dingen perfect in elkaar. Zo krijgt ‘slagerszoon’ Jeroen de Jong op een mooie dag verkering met de dochter van Ben van de Pas. De laatste voert op dat moment samen met broer Frans de directie over hun vleeswarenbedrijf Pas Specialiteiten. Jeroen werkt dan nog in het bedrijf van zijn vader. We gaan een paar jaar vooruit in de tijd: de liefde heeft stand gehouden. Jeroen, inmiddels eigenaar van vleesgroothandel De Jong, verkoopt zijn bedrijf. De tijd is er rijp voor en hij is toe aan een nieuwe uitdaging. Ben van de Pas wil het juist rustiger aan gaan doen. Frans van de Pas gaat met Jeroen in gesprek en maakt een snelle rekensom. Niet veel later treedt Jeroen in de voetsporen van zijn schoonvader. Zeven jaar later, in 2016, wordt hij mede-eigenaar van Pas Specialiteiten. Frans: ‘Jeroen doet de bedrijfsleiding, ik houd me bezig met de ontwikkeling van nieuwe dingen en technische zaken. De praktische kant. Dat werkt goed. Jeroen en ik spreken dezelfde taal. We denken nagenoeg hetzelfde maar gelukkig soms ook anders.’
Woensdagmiddag
Als jongetje werkte Frans al in de slagerij van zijn ouders. ‘Dat was wel erg wenselijk’, zegt hij, met gevoel voor understatement. ‘Op woensdagmiddag bereidden we vleeswaren en draaiden we gehakt. Mijn opa van moederskant was er dan ook. Die heeft ons het vak geleerd.’ Een ding was duidelijk, Frans wilde geen slagerswinkel runnen. Te veel rompslomp en te weinig tijd voor een privéleven. En dus begonnen Frans en Ben in 1978 met de productie van rauwe hammen en ontbijtspek. Door de jaren heen kwamen daar andere producten bij, zoals Brabantse metworst en gekookte ham. Vijf jaar na de start lieten ze een rokerij bouwen op industrieterrein Loven. Begin 2018 verhuisde het bedrijf opnieuw, nu naar een pand in Berkel-Enschot. Op deze nieuwe locatie worden vleeswaren gemaakt voor retailers door heel Nederland. Bekendste product is de gerookte pasham. Pas Specialiteiten levert onder meer aan verschillende supermarkten, horecazaken en zelfstandige slagers. Ook Jeroen begon met zijn poten in de spreekwoordelijke klei. ‘Wij verkochten dagvers vlees aan slagers. We bezorgden hun bestellingen voordat hun winkels open gingen. Dat betekende dat ik om drie uur op moest om bestellingen klaar te maken. Dat was minder prettig. Verder voelde ik me in de vleesindustrie als een vis in het water.’
Weinig contact
Kurt Heier, accountmanager grootzakelijk bij Rabobank Tilburg, komt sinds 2016 bij Pas Specialiteiten over de vloer. ‘Rabobank is van oudsher sterk betrokken bij de food en agri-sector. Zelf heb ik me tijdens mijn opleiding ook gericht op de foodgerelateerde industrie. Een bedrijf als Pas heeft direct mijn interesse. Pas maakt een kwalitatief goed product en het bedrijf past prima in ons netwerk van foodondernemingen in Tilburg. Door de jaren heen hadden ze weinig contact met de bank. Bij Pas Specialiteiten heerst een mentaliteit van ‘eerst centjes verdienen, dan pas uitgeven’. Maar nu hadden ze grote plannen voor een verhuizing en de overdracht van de aandelen moest vorm krijgen. Zo ben ik aan boord gekomen. Samen met de accountant hebben we naar een mooie oplossing gewerkt.’ ‘Kurt kwam met een super-net voorstel’, vertelt Jeroen. Frans vult aan: ‘En het klikte meteen. Wat ik ook heel prettig vind is dat we Kurt direct kunnen bereiken als we hem nodig hebben.’
Gerookt vlees
De gangen van het nieuwe pand zijn al gevuld met de geur van gerookt vlees. Frans vertelt trots: ‘De smaak is nog 100 procent hetzelfde. Dat vinden we ook het belangrijkste. Alles staat altijd in het teken van kwaliteit.’ De komende periode willen de heren hier even rustig aarden en dan is er weer ruimte voor nieuwe plannen. In hun hoofd staat het echter nooit stil. Privé ook niet trouwens. ‘Ik heb vier kinderen, die hockeyen allemaal’, vertelt Jeroen. ‘Voorheen heb ik altijd gecoacht, maar dat heb ik afgelopen jaar een keer aan me voorbij laten gaan.’ Ook Frans heeft een sportieve liefhebberij. Aan huis runt hij stal De Bernsehoeve. Hier fokt hij springpaarden en hij leidt ze ook op. Zijn kinderen zijn verdienstelijke springruiters. ‘Ik ben er veel mee bezig. In het weekend is er meestal een concours. Dat begint vaak al op donderdag. Voorlopig ben ik niet van plan om met Pas te stoppen, ik ben nog erg gemotiveerd. Maar als die dag komt, hoef ik me in ieder geval niet af te vragen wat ik nou eens zal gaan doen.’