Column Jaap van Wijlen: Op de schop


Uitgave: Aug-Sept 2010
Thema’s: Column Zakelijke dienstverlening

Nu het voetbalcircus is overgewaaid, kunnen we ons weer bezig gaan houden met het circus in Den Haag, waar de politiek haar kunstjes vertoont. Bijna net zo spannend als het voetballen dit keer. En gezien de onmogelijke verkiezingsuitslag zal het nog wel even spannend blijven met wat voor kabinet we opgescheept worden. Paars-plus is volgens mij de kortste weg naar nieuwe verkiezingen in, laten we zeggen, 2012.

In het heetst van de verkiezingsstrijd zijn breekpunten benoemd. En de ochtend na de verkiezingsavond ervoor alweer vergeten. De boter op de hoofden van de politici zag je op de verkiezingsavond al smelten, maar zo gaat het altijd in de politiek.

Eén zogenaamd breekpunt: de hypotheekrenteaftrek. Het H-woord leidt niet meer tot een directe verbanning naar siberië. Ga er maar van uit dat aan de aftrek wordt gesleuteld, maar is dit zo nieuw? In de afgelopen jaren is de hypotheekrenteaftrek al stevig beperkt: de bijleenregeling verplicht tot het herinvesteren van de winst op de verkochte eigen woning in een nieuwe woning. Het extra hoge eigenwoningforfait beperkt de renteaftrek niet, maar verhoogt de bijtelling voor de woningen met een WOZ-waarde van meer dan € 1 miljoen. De reductieregeling van het eigenwoningforfait wegens geen of geringe eigen woningschuld (bedoeld om AOW’ers met een klein pensioentje en een eigen woning zonder schuld te ontzien) wordt mogelijk afgeschaft. U ziet, het systeem van beperking is al voorhanden, alleen de duimschroeven nog aandraaien.

Nee, dan liever een echte visie op onze belastingwetgeving. Schaf alle aftrekposten af en verlaag de tarieven. Breng de eigen woning van box 1 naar box 3, waar deze thuis hoort. Zorg daarbij voor voldoende ‘smeergeld’ om de invoeringsplooien glad te strijken, en klaar! de Commissie van Weeghel concludeerde dit onlangs inhaar studie over de herziening van ons belastingstelsel. Nieuw? Helemaal niet. toen ik nog studeerde deed de Commissie Grapperhaus dit voorstel ook al, 25 jaar geleden. Het gevaar schuilt in de politieke uitkomst: wel de aftrekposten schrappen, niet de tarieven verlagen…

Reageren?
jaap.van.wijlen@bdo.nl

Jaap van Wijlen, partner BDOO ’s-Hertogenbosch

< Alle thema's