Column Jaap van Wijlen: Gott nytt ar


Uitgave: Jan-Feb 2010
Thema’s: Accountancy Column

2009 is voorbij; 2010 is begonnen. Velen van u zullen blij zijn dat het oude jaar is afgesloten. Begraven en niet meer aan denken. Veel ondernemers zien 2010 met vertrouwen tegemoet. Een aantal vreest voor 2010 en een enkeling is bang dat hij het komende jaar zakelijk niet zal overleven.

Bracht 2009 u in verwarring; het zeilmeisje, DSB, bodyscans? U bent niet de enige. De rode draad voor mij: privacy legt het af tegen schijnveiligheid en de overheid rukt op.

Zo ook in nieuwe wet- en regelgeving: de nieuwe erf- en schenkbelasting. ‘Deskundigen’ beweren dat verschillen in schenkings- en successierecht tussen oud en nieuw ‘enkele tientjes’ zou belopen. Maar wat in het geval de ouders het bloot eigendom van de ouderlijke woning hebben overgedragen aan de kinderen met behoud van het vruchtgebruik. Per 1 januari 2010 wordt bij overlijden van de ouders de woning niet meer tegen de waarde ten tijde van de overdracht gewaardeerd, maar tegen de actuele waarde. Een verschil van vaak tonnen en geen overgangsrecht. De overheid rukt op en het parlement is niet wakker.

Een ander voorbeeld: zwartspaarders in het buitenland. De inkeerregeling wordt aangescherpt. Vanaf 2010 komt het aangeven van ‘vergeten’ buitenlandse banktegoeden standaard op een boete van - waarschijnlijk - 15% te staan. Wie kan er tegen zijn? Maar weinig aandacht is geschonken aan het feit dat een boete van 300% van de verschuldigde belastingen kan worden geheven wanneer de Belastingdienst de buitenlandse tegoeden op het spoor komt. 300%! De overheid rukt op en het parlement vindt het best.

Of 2010 voor verwarring zorgt? Vast wel. Gaat de beurs nu nog omhoog, omlaag of krijgen we de W-dip? Wordt het voor de Saab-dealers een ‘gott nytt ar’? Eerst onderdeel van een van ’s werelds grootste autoproducenten, nu speelbal van overname. Zo verdwijnt het ‘gott nytt ar’-gevoel, het gevoel van een gelukkig nieuwjaar, snel.

De ondernemer vergeet niet dat ondernemen eigenlijk altijd crisis is, of het nu een IT-crisis is, een personeelscrisis of een kredietcrisis. Maar een crisis is ook een uitdaging. 2010 wordt een uitdagend jaar!

Reageren? jaap.van.wijlen@bdo.nl

Jaap van Wijlen, partner BDO ’s-Hertogenbosch

< Alle thema's