Column Steven Faber: Simpel is niet eenvoudig


Uitgave: Jan-Feb 2015
Thema’s: Beleggen Beleggingsadvies Column

Door internet heeft een particuliere belegger tegenwoordig toegang tot bijna evenveel en even snelle informatie als een professionele belegger. Het financiële nieuws en de koersen kunnen door iedereen realtime worden gevolgd. Het lijkt logisch om al dit nieuws tot je te nemen en mee te nemen in beleggingsbeslissingen. Het laatste inflatiecijfer in Nederland, de meevallende groei in Duitsland en de betalingsbalans van de VS;het heeft allemaal invloed op de korte termijn beurskoersen. De vraag is of het zin heeft met al deze nieuwsfeiten rekening te houden bij de opbouw van een beleggingsportefeuille.

Persoonlijk denk ik van niet. Sterker nog, ik denk dat het onverstandig is om je te focussen op de snelle nieuwsstroom. Het trekt de aandacht sterk naar korte termijn bewegingen en vertroebelt de blik op de totale structuur van de beleggingsportefeuille. Het verleidt je om veel te handelen om kleine winstjes proberen te pakken. Onderzoeken hebben aangetoond dat je door veel te handelen geen hóger, maar juist een láger rendement behaalt. Dit alleen al door de kosten van de vele transacties die op het rendement drukken.

Daarbij komt dat op lange termijn het verband tussen economische cijfers en aandelenkoersen niet zo groot is; alle complexe beleggingsmodellen die hierop gebaseerd zijn ten spijt. Als je een aandeel koopt, beleg je uiteindelijk in een bedrijf en niet in een economische variabele of in een trend. Het is logisch dat uiteindelijk de prestaties van het bedrijf bepalen wat de koers van het aandeel van dat bedrijf zal doen.

Daarom moet je vooral naar het bedrijf zelf kijken om te bepalen of je de aandelen wilt kopen: Hoe sterk zijn de cash flow en de winstontwikkeling? Hoe ziet de balans eruit? Hoe is de marktpositie? Dit klinkt simpel, maar is niet eenvoudig. Juist het consistent vasthouden aan je uitgangspunten en je niet gek laten maken door de grote vloed van dagelijkse informatie vergt doorzettingsvermogen, discipline en geduld. Beleggers die vasthouden aan deze simpele uitgangspunten, zullen op langere termijn het beste rendement kunnen behalen.

Steven Faber
Managing Director Capitalatwork Nederland

< Alle thema's